Linkovi

Analiza: Četiri dosadašnja zaključka iz američkih izbora na sredini mandata


Mid-term elections in the United States
Mid-term elections in the United States

Demokrati uživaju u rezultatu većem od očekivanog na američkim izborima na sredini mandata rano u srijedu, jer se čini da stranka ograničava svoje gubitke u Zastupničkom domu američkog Kongresa i osvaja važne utrke za guvernere.

No kako se glasovi još prebrojavaju u nekoliko država, postoji mogućnost da bi republikanci mogli završiti s kontrolom i nad Zastupničkim domom i nad američkim Senatom.

Evo nekih zaključaka dosadašnjih izbora:

FETTERMANOV USPJEH

Teško osvojena pobjeda demokrate Johna Fettermana nad republikancem Mehmetom Ozom daje demokratima još jedno mjesto u Senatu koji je trenutno podijeljen 50-50, što znači da republikanci moraju osvojiti najmanje dva mjesta u tri neizvršene utrke u Senatu u Georgiji, Arizoni i Nevadi kako bi preuzeli kontrolu nad domom.

Za Fettermana, državnog zamjenika guvernera najpoznatijeg po tome što je davao prednost majicama s kapuljačom u odnosu na jakne, pobjeda je bila osobni trijumf nakon moždanog udara ranije ove godine. Oz, televizijski liječnik koji je bio Trumpov kandidat za utrku, doveo je u pitanje njegovu sposobnost za dužnost.

Tokom Fettermanove kampanje, mnogo je posjećivao ruralna područja države govoreći o stvaranju radnih mjesta za radničku klasu.

Taj se trud isplatio. Dok je Oz uglavnom osvojio iste ruralne okruge u kojima je bivši predsjednik Donald Trump slavio 2020., Fetterman je u tim područjima nadmašio predsjednika Joea Bidena i to mu je pomoglo da osvoji državu.

J.J. Abbott, koji je bio tajnik za štampu bivšeg guvernera Toma Wolfa, pripisao je zasluge Fettermanovom "jakom brendu" za njegovu izvedbu, ali je dodao da su zabrinutost birača oko prava na pobačaj i integriteta izbora također bili faktori.

Fetterman je vodio "autentičnu i snažnu kampanju koja je efikasno odbila bujicu napada", rekao je Abbott.

ABORTUS NA GLASANJU

Ako demokrati doista ograniče svoje gubitke u Zastupničkom domu i zadrže kontrolu nad Senatom, možda će pitanje prava na pobačaj dobiti zasluge.

Uoči izbora među političkim analitičarima raslo je uvjerenje da energija koju je potaknula odluka Vrhovnog suda SAD-a u junu kojom se ukida ustavna zaštita od pobačaja neće biti dovoljna da spasi demokrate u usporedbi sa zabrinutošću glasača za gospodarstvo.

Ali bilo je znakova tijekom cijele večeri da je abortus i dalje snažan problem. Nigdje više nego u Michiganu, gdje je demokratska guvernerka Gretchen Whitmer, koja je obećala da će se "vraški boriti" za prava na pobačaj, čvrsto porazila republikanskog protukandidata Tudora Dixona.

Glasači u Michiganu također su odobrili pitanje glasanja koje daje državnu ustavnu zaštitu pobačaju, što znači da će se republikanski zakonodavci suočiti sa velikim preprekama u pokušaju da ograniče postupak.

Izlazne ankete koje je proveo Edison Research pokazale su da su ekonomija i pobačaj dva glavna pitanja za birače, a 76% demokrata reklo je da je pobačaj najveći pokretač njihovih glasova.

VAL ILI TALAS?

Rezultati nekoliko utrka za Kongres u Virginiji dali su neke naznake o tome kako se ostatak izbora odvijao u borbi za kontrolu u Zastupničkom domu SAD-a.

Analitičari su rekli da će utrka između sadašnje demokratkinje Abigail Spanberger i republikanke Yesli Vega u 7. okrugu Virginije biti mjera za to mogu li republikanski dobici biti na većoj strani, možda više od 20 mjesta. Okrug se nalazi u predgrađu Washingtona, D.C.

Spanberger, umjerenjakinja, nekoć se smatrala relativno sigurnom, ali kako se političko okruženje za demokrate naizgled pogoršavalo, njezina utrka postala je neizvjesna. U utorak je odbila Vegu, sugerirajući da bi, ako će doći do republikanskog vala, to moglo biti više val nego tsunami.

Spanberger je Vegino protivljenje pobačaju učinila središnjom temom reklamne kampanje.

U međuvremenu, utrka u 10. okrugu države, koji se nalazi još bliže Washingtonu, završila je tako da je sadašnja demokratkinja Jennifer Wexton zadržala svoje mjesto.

Republikanci su osvojili 1. okrug Virginije, koji je držala demokratkinja Elaine Luria, glavna meta u ovom ciklusu. Lurijin gubitak od Jen Kiggans nije bio veliko iznenađenje: Distrikt je nacrtan na više republikanski prijateljski način kao dio preraspodjele.

Pobjeda je približila republikance pet mjesta koja su im bila potrebna da preuzmu Zastupnički dom.

Daleko od Virginije, demokratkinja Sharice Davids zadržala je svoje mjesto u Kansasu, vješto pobijedivši svoju republikansku protukandidatkinju. Poput Spanberger, Davids se smatrala ranjivim ako bi republikanci imali pobjedničku večer.

DESANTISOV SLJEDEĆI POTEZ?

Ron DeSantis se pobrinuo za posao. Kao što se i očekivalo, lako je ponovno izabran za guvernera Floride.

Sada će sve oči biti uprte u njegov sljedeći potez - i hoće li imati hrabrosti suprotstaviti se Trumpu za republikansku predsjedničku nominaciju 2024.

Javna je tajna već mjesecima da DeSantis razmišlja o kandidaturi za Bijelu kuću iako o tome nikada javno ne govori.

Trump je sugerirao da će objaviti još jednu predsjedničku kandidaturu, možda već 15.novembra. Počeo je ismijavati DeSantisa na skupovima i tvrditi da guverner ne bi bio održiv kandidat za nominaciju ako se kandidira.

David Jolly, bivši republikanski kongresnik s Floride, rekao je kako očekuje da će DeSantis uskoro signalizirati svoje predsjedničke ambicije.

"DeSantis je spreman za stranačke izbore i očekujem da će on ili njegov tim to pokazati u nadolazećim danima", rekao je Jolly. "Oni vjeruju da mogu osvojiti dovoljno delegata da osvoje nominaciju i poraze Trumpa."

Nedavna anketa Floriđana koju je proveo Victory Insights pokazala je da Trump i DeSantis imaju po 50% udjela.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG