Linkovi

Šta republikanci misle o najavi Trumpove kandidature?


Predizborni miting u Ohaju na kojem je govorio i Donald Trump
Predizborni miting u Ohaju na kojem je govorio i Donald Trump

Bivši predsjednik Donald Trump već mjesecima nagovještava predsjedničku kandidaturu 2024, a uoči kongresnih izbora najavio je da bi to mogao uskoro da ozvaniči.

„Imaću veliku objavu u utorak, 15. novembra, u Mar-a-Lagu u Palm Biču na Floridi“, rekao je Trump pristalicama na mitingu za kandidata za Senat Ohaja Džej Di Vensa.

Ali u nacionalnom istraživanju javnog mnijenja i intervjuima, birači u tri države ključne za to ko će imati prevlast, kažu da su zabrinuti zbog starosti 76-godišnjeg republikanskog bivšeg predsjednika, njegove polarizovane ličnosti i njegove sposobnosti da se takmiči na izborima.

„Učiniću sve što mogu da ga spriječim da se kandiduje“, rekao je Gordon Nelson, koji je glasao za sve republikance na kongresnim izborima u Mičigenu. Nelson je dvaput glasao za Trumpa, ali ga sada krivi za napetu političku klimu u zemlji i demokratsku većinu u Kongresu.

"On izaziva podjele. Ne sviđa mi se", rekao je.

Nelsonovo mišljenje dijeli šest drugih republikanskih glasača u Arizoni, Džordžiji i Mičigenu koje je Reuters intervjuisao u utorak.

Druga istraživanja pokazuju da su republikanci podijeljeni. Oko 60% republikanaca koje je Reuters/Ipsos anketirao prošlog mjeseca reklo je da misle da bi Trump trebalo da se ponovo kandiduje 2024. godine, a 36% ih je reklo da ne bi trebalo. U izlaznoj anketi koju je Edison Research objavio u utorak, šest od 10 ispitanika reklo je da ima nepovoljno mišljenje o bivšem predsjedniku.

Stratezi i partijski lideri kažu da je Trump i dalje favorit za republikansku nominaciju za dvije godine, posebno ako republikanci osvoje dobar rezultat na kongresnim izborima.

Trumpov najvjerovatniji protivkandidat unutar stranke je aktuelni guverner Floride Ron Desantis, za koga je Trump glasao na kongresnim izborima.

Među biračima koji bi više voljeli Desantisa je Ivon Lengdon, penzionisana bankarka koja živi u predgrađu Detroita.

„Želim republikanca sa karakterom koji ima istu politiku“, rekla je ona. Nadala se da će Trump promijeniti priču nakon poraza od Joe Bidena 2020.

"Mislim da će Trump samo nastaviti da zakuhava stvari. Mislila sam da če nakon poraza na posljednjim izborima promijeniti priču, ali nije. Njegov ego izgleda to ne može da podnese".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG