Linkovi

Birači žele promjenu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Birači žele promjenu

Izborni dan u BiH

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH izjavili su da su vrlo zadovoljni načinom na koji su izbori provedeni. Prvi preliminarni rezultati izbora očekuju se u ponoć. Prema podacima ove institucije odziv građana na izbore kreće se oko 50 posto.

Privremeno zaustavljeno glasanje na jednom biračkom mjestu u RS

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" zabilježila je "teško kršenje Izbornog zakona" u Novom Gradu, na sjeveru BiH, gdje je glasanje, prema posljednjim informacijama, privremeno zaustavljeno.

"Slučaj se odnosi na donošenje dva bunta označenih glasačih listića na biračko mjesto u Hozićima (naseljeno mjesto u Novom Gradu). Policija je prema posljednjim informacijama na terenu i radi na rješavanju slučaja", saopšteno iz Koalicije "Pod lupom".

Američka senatorka obišla birališta

Američka senatorka Jeanne Shaheen koja je u BiH u svojstvu posmatrača na izborima obišla je dva glasačka mjesta.

Američka senatorka i ambasador obišli birališta
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Ambasador SAD posjetio dva biračka mjesta

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murpyh obišao je u nedjelju, na dan Općih izbora u BiH, dva biračka mjesta u Sarajevu. Članovi biračkih odbora su razgovarali s njim o sistemu glasanja i izbornom procesu.

"Danas je važan dan u Bosni i Hercegovini, danas je dan izbora, a to je važan dan u svakoj demokratiji. To je prilika za glasače u zemlji da utječu na budućnost ove zemlje i da pozivaju na odgovornost one koji su bili na vlasti u posljednje četiri godine. Za ono što uradili dobro i loše. Naravno, integritet samog procesa je od ključne važnosti i glasači u tome također imaju ulogu. Ako vide da nešto nije uredu i da je pogrešno, trebaju to prijaviti onima koji su odgovorni za primanje prijava. Apelujem da to i učine. U demokatskom sistemu je potrebno aktivno učešće građana, a najvažniji način na koji građani mogu učestvovati u demokratskom sistemu je izlazak na izbore i glasanje. Apelujem na ljude da izađu na izbore, glasaju i utječu kakva će biti budućnost za njih, njihovu djecu i unuke", izjavio je ambasador Murphy.

Visoki predstavnik za BiH obišao birališta u oba entiteta

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt posjetio je biračka mjesto na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu i na području općine Hadžići

Schmidt je izjavio da se želio uvjeriti da izborni dan protiče kako treba te da se prava glasača poštuju.

“Prvi utisci s birališta u Republici Srpskoj je da se prava birača poštuju. Veoma je važno to što su posmatrači na svojim mjestima, ne samo oni iz političkih stranaka, već i iz nevladinog sektora, poput posmatrača Koalicije "Pod lupom". Dobit ćemo izvještaje Koalicije "Pod lupom", kao i izvještaje posmatrača iz OSCE-ovog Ured za demokratske institucije i ljudska prava. Nadam se da će mnogi birači, izaći na izbore. Nema izgovora za suprotno”, izjavio je Schmidt.

Građanima BiH je poručio da izađu na izbore i glasaju te da je to najbolji ponuđeni program kako bi država imala bolju budućnost.

“Nakon izbora neće svi biti zadovoljni izbornim rezultatima, ali ih trebaju prihvatiti. Ako budu postojali bilo kakvi dokazi o prevarama, imaju zakoni kojima će to biti sankcionirano. Pred nama je ispunjavanje uvjeta za europske integracije i naredni mjesec će biti odlučujući”, rekao je visoki predstavnik u BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH obišao birališta
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG