Linkovi

Birači žele promjenu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Birači žele promjenu

Izborni dan u BiH

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH izjavili su da su vrlo zadovoljni načinom na koji su izbori provedeni. Prvi preliminarni rezultati izbora očekuju se u ponoć. Prema podacima ove institucije odziv građana na izbore kreće se oko 50 posto.

U Novom Gradu (RS) uhapšeno pet osoba iz biračkog odbora

Pet osoba iz biračkog odbora Hozići u Novom Gradu, na sjeveru BiH, u entitetu Republika Srpska, uhapšeno je zbog sumnje na izbornu prevaru.

Naredbu o njihovom privođenju izdao je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić u dogovoru sa glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, potvrdio je Kajganić u istupu za medije.

Za uhapšene osobe se navodi da su povezane sa nezakonitostima u vezi sa izbornom procedurom, odnosno donošenjem velike količine popunjenih izbornih listića na biračko mjesto.

Na propuste na ovom biračkom mjestu ranije su upozorili posmatrači iz Koalicije Pod lupom a birački odbor je i smijenjen.

Izlaznost do 11 sati 14 posto

Prema podacima Centralne izborne komisije prve procjene o izlaznosti govore o 14% birača koji su glasali u prva četiri sata izbornog dana. Takva izlaznost veća je za tri procenta u odnosu na prošle izbore kažu iz CIK BIH.

Prijavljeno devet incidentalnih događaja na biralištima

Do 11 sati, u prvoj trećine izbornog dana nisu zabilježene značajnije nepravilnosti koje bi mogle dovesti u pitanje izborni proces.

"Ukupan broj prijavljenih događaja koji se smatraju incidentalnim je devet. Od toga u Federaciji BiH četiri, u Republici Srpskoj jedan i u Brčko distriktu četiri. Imamo sumnju u jedno krivično djelo u Republici Srpskoj, a zabilježeno je remećenje javnog reda i mira u dva navrata i to u Federaciji BiH", pojasnio je Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović
Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović

Koalicija Pod lupom: 65 težih kršenja izbornog procesa

Pravni tim Koalicije Pod lupom je do 14:30 registrovao 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH. Posmatrači Koalicije “Pod lupom” te su uložili 14 primjedbi na nepravilnosti uočene u procesu glasanja, saopćeno je iz ove organizacije.

Prema njihovim podacima radi se o nagovaranju, ranijem štembiljanju listića, porodičnom glasanju, narušavanju reda i mira te zadržavanju neovlaštenih osoba na biralištima.

Bosnia Election
Bosnia Election

Učitajte još

XS
SM
MD
LG