Linkovi

Birači žele promjenu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Birači žele promjenu

Izborni dan u BiH

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH izjavili su da su vrlo zadovoljni načinom na koji su izbori provedeni. Prvi preliminarni rezultati izbora očekuju se u ponoć. Prema podacima ove institucije odziv građana na izbore kreće se oko 50 posto.

CIK: Izlaznost 50 posto. 52 prijavljena incidenta

Manji broj biračkih mjesta otvoren je i nakon 19 sati rekli su iz CIK BiH. Radi se o biračkim mjestima koja su kasnila sa otvaranjem rečeno je u obraćanju Centralne izborne komisije BiH u 21 sat.

Prema podacima ove centralne institucije nadležne za provođenje izbora izlaznost je do zatvaranja biračkih mjesta dostigla 50 posto na redovnim biračkim mjestima koja su zatvorena na vrijeme. Čekaju se još podaci sa birališta koja su bila otvorena nakon 19 sati.

Odziv je 4 posto manji nego 2018. godine.

Zatvaraju se biračka mjesta

Biračka mjesta koja su otvorena na vrijeme u 7 sati ujutro zatvorena su u 19 sati. Mjesta koja su kasnila sa otvaranjem produžiće rad onoliko koliko su kasnila sa početkom glasanja na Opštim izborima u BiH.

Prema zakonu svim građanima koji se u 19 sati zateknu u redu za glasanje biće omogućeno da ostvare svoje pravo.

Prvi preliminarni rezultati izbora očekuju se u ponoć.

Birači su na ovim izborima izabrali 518 funkcionera koji će obavljati dužnosti na različitim nivoima vlasti, od predsjedništva države i entiteta, preko entitetskih parlamenata do kantonalnih skupština u entitetu Federacija.

Presidential and parliamentary elections at a polling centre in a school in Livno
Presidential and parliamentary elections at a polling centre in a school in Livno

Do 15 sati glasalo 35 posto birača

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH do 15 sati glasalo je 35 % upisanih birača što je oko milion i stotinu hiljada osoba. Centralna izborna komisija iznijela je ocjenu da je "zadovoljna" dosadašnjim tokom izbornog procesa.

Statistički gledano izlaznost do 15 sati za 2 procenta manja je nego na izborima 2018.

Koalicija Pod lupom: 65 težih kršenja izbornog procesa

Pravni tim Koalicije Pod lupom je do 14:30 registrovao 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH. Posmatrači Koalicije “Pod lupom” te su uložili 14 primjedbi na nepravilnosti uočene u procesu glasanja, saopćeno je iz ove organizacije.

Prema njihovim podacima radi se o nagovaranju, ranijem štembiljanju listića, porodičnom glasanju, narušavanju reda i mira te zadržavanju neovlaštenih osoba na biralištima.

Bosnia Election
Bosnia Election

Učitajte još

XS
SM
MD
LG