Linkovi

Birači žele promjenu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Birači žele promjenu

Izborni dan u BiH

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH izjavili su da su vrlo zadovoljni načinom na koji su izbori provedeni. Prvi preliminarni rezultati izbora očekuju se u ponoć. Prema podacima ove institucije odziv građana na izbore kreće se oko 50 posto.

Prijavljeno devet incidentalnih događaja na biralištima

Do 11 sati, u prvoj trećine izbornog dana nisu zabilježene značajnije nepravilnosti koje bi mogle dovesti u pitanje izborni proces.

"Ukupan broj prijavljenih događaja koji se smatraju incidentalnim je devet. Od toga u Federaciji BiH četiri, u Republici Srpskoj jedan i u Brčko distriktu četiri. Imamo sumnju u jedno krivično djelo u Republici Srpskoj, a zabilježeno je remećenje javnog reda i mira u dva navrata i to u Federaciji BiH", pojasnio je Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović
Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović

Izlaznost do 11 sati 14 posto

Prema podacima Centralne izborne komisije prve procjene o izlaznosti govore o 14% birača koji su glasali u prva četiri sata izbornog dana. Takva izlaznost veća je za tri procenta u odnosu na prošle izbore kažu iz CIK BIH.

U Novom Gradu (RS) uhapšeno pet osoba iz biračkog odbora

Pet osoba iz biračkog odbora Hozići u Novom Gradu, na sjeveru BiH, u entitetu Republika Srpska, uhapšeno je zbog sumnje na izbornu prevaru.

Naredbu o njihovom privođenju izdao je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić u dogovoru sa glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, potvrdio je Kajganić u istupu za medije.

Za uhapšene osobe se navodi da su povezane sa nezakonitostima u vezi sa izbornom procedurom, odnosno donošenjem velike količine popunjenih izbornih listića na biračko mjesto.

Na propuste na ovom biračkom mjestu ranije su upozorili posmatrači iz Koalicije Pod lupom a birački odbor je i smijenjen.

Visoki predstavnik za BiH obišao birališta u oba entiteta

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt posjetio je biračka mjesto na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu i na području općine Hadžići

Schmidt je izjavio da se želio uvjeriti da izborni dan protiče kako treba te da se prava glasača poštuju.

“Prvi utisci s birališta u Republici Srpskoj je da se prava birača poštuju. Veoma je važno to što su posmatrači na svojim mjestima, ne samo oni iz političkih stranaka, već i iz nevladinog sektora, poput posmatrača Koalicije "Pod lupom". Dobit ćemo izvještaje Koalicije "Pod lupom", kao i izvještaje posmatrača iz OSCE-ovog Ured za demokratske institucije i ljudska prava. Nadam se da će mnogi birači, izaći na izbore. Nema izgovora za suprotno”, izjavio je Schmidt.

Građanima BiH je poručio da izađu na izbore i glasaju te da je to najbolji ponuđeni program kako bi država imala bolju budućnost.

“Nakon izbora neće svi biti zadovoljni izbornim rezultatima, ali ih trebaju prihvatiti. Ako budu postojali bilo kakvi dokazi o prevarama, imaju zakoni kojima će to biti sankcionirano. Pred nama je ispunjavanje uvjeta za europske integracije i naredni mjesec će biti odlučujući”, rekao je visoki predstavnik u BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH obišao birališta
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG