Linkovi

NATO ne priznaje rusku aneksiju ukrajinskih teritorija


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom obraćanja u Briselu (Foto: REUTERS/Yves Herman)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom obraćanja u Briselu (Foto: REUTERS/Yves Herman)

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da članice te organizacije aneksirane dijelove ukrajinske teritorije ne priznaju dijelom Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prethodno je u petak potpisao je dokument o aneksiji četiri ukrajinske oblasti Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja koje su okupirale ruske snage i koje su na osporavanim referendumima izglasale pripajanje Rusiji.

Reagujući na taj potez Stoltenberg je ocijenio da se Rusija, drugi put koristeći se silom, preuzela ukrajinsku teritoriju.

Putin potpisuje dekrete o aneksiji ukrajinskih okupiranih teritorija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Otimanje teritorije je nezakonito. Riječ je o najozbiljnijoj eskalaciji od početka rata. Naša posvećenost u podršci Ukrajini ostaje nepromijenjena”, rekao je generalni sekretar NATO-a tokom obraćanja novinarima u Briselu.

Prema njegovim riječima, NATO saveznice podržavaju pravo Ukrajine da bira svoj put.

Potez Rusije je pokazatelj slabosti. Putin nije uspio da ispuni svoje strateške ciljeve. Aneksirane teritorije pripadaju Ukrajini”, rekao je on – istakavši da NATO nije strana u konfliktu.

Kako je ukazao NATO će se usredsrediti na obezbjeđivanje hitne podrške Ukrajini. Ipak, prema njegovim riječima odluku o članstvu te zemlje u Alijansi treba jednoglasno da donese trideset članica.

Ukrajina ima pravo da povrati sopstvene teritorije”, poručio je Stoltenberg – uz poziv ruskom predsjedniku Putinu da okonča rat za čije pokretanje je, kako je precizirao, odgovoran.

Ukoliko dozvolimo Putinu da odnese pobjedu u Ukrajini to će biti katastrofalno za tu zemlju i opasnost po nas. Nikada ne bi trebalo voditi nuklearni rat”, istakao je Stoltenberg.

Rusku aneksiju četiri okupirana ukrajinska regiona osudio je veliki dio međunarodne zajednice. Sjedinjene Države su, po objavi da je u Moskvi stavljena tačka na aneksiju, saopštile da su pooštrile sankcije uvedene zvaničnicima ruskih vlasti i članovima njihovih porodica, kao i vojnom vrhu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG