Linkovi

Ukrajina podnijela zahtjev za ubrzan prijem u NATO


UKRAINE-CRISIS/ZELENSKIY-NASAMS
UKRAINE-CRISIS/ZELENSKIY-NASAMS

Komentar ukrajinskog predsjednika u petak, 30. septembra, uslijedio je neposredno nakon što je Rusija objavila da pripaja četiri ukrajinska regiona koje je zauzela tokom invazije i održala referendume koje međunarodna zajednica smatra nelegitimnim.

"Preduzimamo naš odlučujući korak potpisivanjem aplikacije Ukrajine za ubrzano pristupanje NATO-u," naveo je Zelenski.

Za sada nije jasno šta bi značila "ubrzana" aplikacija, jer za ulazak u NATO potrebna je jednoglasna podrška članica alijanse.

"De facto, mi smo već dokazali kompatibilnost sa standardima alijanse. Oni su stvarni za Ukrajinu – stvarni na bojnom polju i u svim aspektima naše interakcije", istakao je Zelenski.

"Vjerujemo jedni drugima, pomažemo jedni drugima i štitimo jedni druge. Ovo je savez," dodao je.

Zelenski je takođe ponovio svoje obećanje da će ujediniti svu ukrajinsku teritoriju koju sada drži Rusija.

"Čitava teritorija naše zemlje biće oslobođena od ovog neprijatelja – ne samo Ukrajine, već i samog života, čovečanstva, zakona i istine", rekao je on.

"Rusija to već zna. Osjeća se naša moć. Vidi da upravo ovdje, u Ukrajini, dokazujemo snagu naših vrijednosti,” istakao je ukrajinski predsjednik.

Odgovarajući na Putinov poziv na pregovore, Zelenski je dodao: "Spremni smo za dijalog sa Rusijom, ali… sa drugim predsjednikom Rusije".

Rat je ubrzao pomjeranje Ukrajine ka Zapadu. Tokom sedmomjesečne ruske invazije, Ukrajina ubrzano prelazi sa sistema naoružanja iz sovjetske ere na standarde i oružje NATO-a, iako taj proces nije završen.

U junu se Evropska unija složila da Ukrajinu stavi na put ka članstvu u EU. Brzina tog poteza - skoro nezamisliva samo nekoliko mjeseci ranije - zahtijevala je jednoglasno odobrenje među često nesaglasnim članovima bloka.

Iako postoji značajno preklapanje među članicama EU i NATO-a, obezbjeđivanje sporazuma za ulazak Ukrajine u bezbjednosni savez i njeno garantovanje međusobne odbrane moglo bi biti znatno teže.

Neposredna prepreka pridruživanju Ukrajine je to što je ona već uključena u aktivni vojni sukob na svom tlu, navodi AP.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG