Linkovi

Opkoljavanje ruskih snaga u Ukrajini zasjenilo Putinovu aneksiju


FILE PHOTO: An Ukrainian soldier looks out from a tank, amid Russia's invasion of Ukraine, in the frontline city of Lyman, Donetsk region
FILE PHOTO: An Ukrainian soldier looks out from a tank, amid Russia's invasion of Ukraine, in the frontline city of Lyman, Donetsk region

Stotine ruskih vojnika u Ukrajini su okružene u jednom od svojih glavnih garnizona u petak, na rubu jednog od najgorih poraza u ratu, zasjenivši slavlje predsjednika Vladimira Putina koji proglašava aneksiju otete zemlje.

Proruski vođa u ukrajinskoj pokrajini Donjeck priznao je da su njegove snage izgubile potpunu kontrolu nad Yampilom i Dobryshevom, selima sjeverno i istočno od grada Lymana, ostavljajući glavni moskovski garnizon u sjevernom Donjecku "napola okružen".

Ukrajinska vojska "po svaku cijenu pokušava pokvariti naše povijesne događaje", rekao je Denis Pušilin, misleći na ceremoniju pripajanja kojoj je trebao prisustvovati kasnije u petak s Putinom u Kremlju.

"Ovo je vrlo neugodna vijest, ali moramo trezveno sagledati situaciju i izvući zaključke iz svojih pogrešaka."

Ukrajinska vojska priopćila je da skriva detalje dok se situacija ne stabilizira, ali da je u toku operacija opkoljavanja ruskih snaga u tom području.

"Svi prilazi i logistički pravci neprijatelja, kojima su dostavljali municiju i ljudstvo, zapravo su pod vatrom" ukrajinske vojske, rekao je Serhii Cherevatyi, glasnogovornik ukrajinskih snaga na istoku.

Oleksiy Goncharenko, istaknuti ukrajinski zastupnik, tweetao je: "Lyman je opkoljen! Ukrajinska vojska je već u Yampilu. Ruska vojska pokušava pobjeći."

Proruski vojni blogeri izvijestili su da su ukrajinske snage presjekle bijeg hiljadama ruskih vojnika. Pushilin je rekao da je jedna cesta do Lymana još uvijek otvorena, iako je priznao da je sada pod vatrom ukrajinske artiljerije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG