Linkovi

Okupacione snage Luganska osudile službenika OSCE-a na 13 godina zatvora


Ruske okupacione vlasti u istočnom ukrajinskom regionu Lugansk, koje podržava Moskva, osudile su radnika Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) na trinaest godina zatvora.

Informativni centar u Lugansku koji kontrolišu separatisti koje podržava Rusija saopštio je 19. septembra da je de fakto Vrhovni sud takozvane Luganjske Narodne Republike osudio Dmitrija Šabanova pošto ga je proglasio krivim za "veleizdaju i rad za Centralnu obavještajnu agenciju Sjedinjenih Država (CIA)".

Šabanov, lokalni stanovnik Luganska, jedan je od najmanje šestorice zaposlenih u misiji OSCE-a koje su uhapsili separatisti koje podržava Rusija otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara, od kojih su trojica, uključujući Šabanova, zadržana u pritvoru.

U julu su ruski državni televizijski kanali emitovali, kako su rekli, priznanje Šabanova. Nije moguće dobiti potvrdu izvještaja jer zatvorenici u dijelovima istočnih ukrajinskih regiona Luganska i Donjecka koji su pod kontrolom separatista od 2014. nemaju pravo na odbranu.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru, OSCE je evakuisao oko 500 posmatrača svoje misije koji su nadgledali prekid vatre u regionu. Tada su raskinuti svi ugovori sa lokalnim stanovništvom. OSCE je u julu izjavio da su optužbe protiv Šabanova neosnovane i izmišljene.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG