Linkovi

Ukrajina kaže da je ruski projektil pao blizu nuklearne elektrane


Pivdennoukrainsk NPP after Russian strike on Sept 19
Pivdennoukrainsk NPP after Russian strike on Sept 19

Ruski projektil pogodio je u ponedjeljak blizu nuklearne elektrane u južnoj Ukrajini, ne oštetivši njezina tri reaktora, ali je pogodio drugu industrijsku opremu, što su ukrajinske vlasti osudile kao čin "nuklearnog terorizma".

Udar je uslijedio nakon upozorenja ruskog predsjednika Vladimira Putina o mogućim pojačanim napadima na ključnu ukrajinsku infrastrukturu nakon što su njegove snage pretrpjele ponižavajuće neuspjehe na bojnom polju.

Projektil je pogodio samo 300 metara od nuklearne elektrane Pivdennoukrainsk, također poznate kao južnoukrajinska nuklearna elektrana, prema ukrajinskom nuklearnom operateru Energoatom.

Crno-bijele videonadzorne snimke koje je objavilo ukrajinsko Ministarstvo obrane pokazuju dvije velike vatrene kugle koje eruptiraju jedna za drugom u mraku, praćene užarenim pljuskovima iskri. Vremenska oznaka na videu glasila je 19 minuta nakon ponoći.

I Ministarstvo i Energoatom nazvali su napad "nuklearnim terorizmom". Rusko ministarstvo odbrane nije dalo trenutačni komentar.

Nuklearka je druga po veličini u Ukrajini, nakon elektrane u Zaporožju koja je više puta bila na meti udara. Njihovi reaktori su istog dizajna.

Postrojenje u Zaporožju, najveće u Europi, okupirale su ruske snage od prvih dana gotovo sedmomjesečne invazije Moskve. Ponovljeno granatiranje prekinulo je njegove dalekovode, prisiljavajući operatere da zatvore šest reaktora kako bi izbjegli katastrofu zbog radijacije. Rusija i Ukrajina razmijenile su krivnju za granatiranje. Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je da je glavni dalekovod ponovno spojen u petak.

Iznoseći svoje upozorenje u petak o mogućim pojačanim napadima na ukrajinsku infrastrukturu, Putin je ustvrdio da su njegove snage do sada djelovale suzdržano protiv ukrajinskih pokušaja da pogode ruske objekte.

"Ako se situacija bude razvijala na ovaj način, naš odgovor će biti ozbiljniji", rekao je Putin.

"Upravo nedavno, ruske oružane snage izvele su nekoliko snažnih napada", rekao je aludirajući na ruske napade prošlog tjedna. "Smatrajmo to kao udare upozorenja."

Osim infrastrukture, ruske snage nastavljaju napadati i druga mjesta. U posljednjem granatiranju ubijeno je najmanje osam civila, a ranjeno 22, priopćio je u ponedjeljak ured ukrajinskog predsjednika.

Ruske snage preko noći su iz tvornice Zaporizhzhia napale Nikopolj i Marhanets preko rijeke Dnjepar, oštetivši desetke zgrada i prekinuvši opskrbu strujom u nekim dijelovima gradova, priopćio je predsjednički ured.

Ruski udari također su pogodili Kramatorsk i Toretsk u istočnoj regiji Donjecka, navodi se. U selu Strilecha u sjeveroistočnoj regiji Harkov rusko granatiranje ubilo je četiri medicinska radnika dok su pokušavali evakuirati pacijente iz psihijatrijske bolnice, a ranila su dva pacijenta, rekao je guverner Harkova Oleh Syniehubov.

Energoatom je rekao da je eksplozivna snaga raketnog udara u ponedjeljak razbila više od 100 prozora na industrijskom kompleksu koji uključuje tvornicu Pivdennoukrainsk. Štrajk je također uzrokovao privremeno zatvaranje obližnje hidroelektrane, navodi se. Ukrajinski predsjednički ured priopćio je da su u napadu također prekinuta tri dalekovoda.

Tvornica se nalazi uz rijeku Južni Bug u južnoj regiji Mykolaiv, oko 300 kilometara (190 milja) južno od glavnog grada Kijeva.

IAEA, nuklearni nadzorni pas Ujedinjenih naroda, koji ima promatrače u tvornici Zaporizhzhia, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom o napadu.

Ostali nedavni ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu ciljali su elektrane na sjeveru i brane na jugu. Došli su nakon sveobuhvatnog ukrajinskog protunapada na istoku zemlje koji je porazio ruske snage, povrativši velik dio prethodno okupiranog teritorija u regiji Harkov i prekinuvši ono što je u velikoj mjeri postalo zastoj u ratu.

Rusko povlačenje označilo je najveći poraz za Moskvu otkako je povukla svoje snage iz okolice Kijeva nakon neuspješnog pokušaja zauzimanja glavnog grada u početnoj fazi invazije.

Neuspjeh je potaknuo obnovljenu raspravu među ruskim nacionalističkim kritičarima Kremlja koji se pitaju zašto Moskva nije uspjela gurnuti Ukrajinu u mrak na početku invazije tako što je pogodila sve njezine glavne nuklearne elektrane.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG