Linkovi

BiH: OHR nametnuo odluku o finansiranju izbora


Christian Schmidt, High Representative (OHR) in Bosnia and Herzegovina, visoki predstavnik u BiH na konferenciji za medije 8. decembra 2021.
Christian Schmidt, High Representative (OHR) in Bosnia and Herzegovina, visoki predstavnik u BiH na konferenciji za medije 8. decembra 2021.

Nakon što institucije BiH nisu uspjele osigurati novac za najavljene izbore koji će se održati 02. oktobra, odluku koja osigurava sredstva nametnuo je Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt.

Pravna osnova za nametanje različitih pravnih akata u BiH, OHR-u je data u tzv. Bonskim ovlastima. Schmidtova odluka onemogućila je i buduće blokade finansiranja izbora.

"Ovom odlukom nalažem da Centralna izborna komisija dobije iznos od 12,5 miliona maraka za organizaciju izbora. To ne isključuje daljnja izdvajanja koja bi mogla biti neophodna za održavanje izbora", rekao je Schmidt.

On kaže da nije zadovoljan jer je morao donijeti tu odluku "jer to pokazuje da političari koji su odgovorni za to nisu bili u stanju organizirati nešto što je samo po sebi proceduralna stvar".

Naglasio je da je na ovom pitanju angažovan još od januara, ali da do sada od BH vlasti nije dobio zadovoljavajuće odgovore.

"BiH je na ključnoj tački u svojoj historiji u kojoj je bliže da priđe Evropskoj uniji. Međutim, zemlja koja želi da se pridruži EU trebala bi biti u stanju da sama organizira svoje izbore. To se mora uraditi zbog biračkog tijela koje mora moći donijeti svoju odluku. Oni su pravi suvereni u BiH", kazao je Schmidt.

Schmidt je naglasio da "svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovnim zahtjevima demokracije mora biti držan odgovornim".

Obezbjeđivanje novca za nesmetano provođenje Opći izbora u više navrata pod različitim izgovorima blokirao je ministar finansija u Vijeću ministara BiH, Vjekoslav Bevanda iz stranke HDZ BiH.

Iz ove stranke i javno su ranije poručivali da će blokirati izbore ukoliko ne bude dogovoren Izborni zakon kojim je zadovoljan HDZ BiH, što se nije desilo.

Na osnovu odluke Centralne izborne komisije BiH Opći izbori su raspisani za 02. oktobar, a građani će birati članove Predsjedništva, državnog, entitetskih i kantonalnih parlamenata, te predsjednika i potpredsjednika entiteta Republika Srpska.

Odluku je pozdravila Ambasada SAD u BiH.

"Također pozdravljamo izmjene i dopune Visokog predstavnika na Zakon o financiranju institucija BiH i Izborni zakon BiH, koji će pomoći da se osigura da sredstva za izbore u ovoj zemlji u budućnosti više ne mogu biti taoci nedobronamjernih političkih aktera.", navodi Ambasada SAD u BiH.

* neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Radija Slobodna Evropa

XS
SM
MD
LG