Linkovi

EU traži od BiH usvajanje budžeta i omogućavanje održavanja izbora


Arhiv - Izbori u BiH
Arhiv - Izbori u BiH

Evropska unija (EU) pozvala je nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da naredne sedmice usvoje nacrt budžeta insitucija BiH, kako bi se omogućilo održavanje opštih izbora.

Evropska unija (EU) pozvala je nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da naredne sedmice usvoje nacrt budžeta insitucija BiH, kako bi se omogućilo održavanje opštih izbora.

Portaprol EU Peter Stano kazao je da je održavanje izbora u BiH od suštinske važnosti, pozivajući Savjet ministara BiH, a posebno Ministarstvo finansija, da na sednici u ponedjeljak usvoje nacrt budžeta za ovu godinu.

"Također pozivamo na brzu odluku koja će obezbjediti finansiranje Centralne izborne komisije BiH i trenutna blokada mora hitno da se okonča", poručio je Stano.

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini su zakazani za 2. oktobar ove godine.
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) uputila je novi apel Savjetu ministara BiH, da izdvoji novac za njihovo održavanje.

"CIK upućuje još jedan apel i poziv Savjetu ministara BiH da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 6. juna u dnevni red uvrsti donošenje Odluke o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za provođenje Opštih izbora", saopštio je 2. juna CIK.

Upozoravaju da, ukoliko bi se čekalo usvajanje Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, da bi održavanje izbore bilo ozbiljno ugroženo.

CIK BiH je prošle sedmice saopštio da u nacrtu državnog budžeta za 2022. godinu nije predviđeno dovoljno novca za održavanje opštih izbora.

CIK je zatražio 15,65 miliona maraka (oko osam miliona eura), a u nacrtu budžeta za 2022. godinu koji je upućen Savjetu ministara BiH, tvrde iz Komisije, namenjeno je 13 miliona maraka (oko 6,65 miliona eura).

CIK je ranije upozoravao da je 2. juni, krajnji rok za izdvajanje novca za izbore, te da će u suprotnom njihovo održavanje biti najozbiljnije ugroženo.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Savjet ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamenta.

Evropska unija je ranije pozvala vlasti BiH da obezbedi sredstva za organizovanje izbora.

Na izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, poslanike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, kao i u deset kantona u Federaciji BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG