Linkovi

Bivši zapovjednik separatista optužuje šefa ruske vojske za "kriminalni nemar"


FILE: Russian Defense Minister Sergei Shoigu, right, and Head of the General Staff of the Armed Forces of Russia and First Deputy Defense Minister Valery Gerasimov listen to Russian President Vladimir Putin in Moscow, Russia, Feb. 27, 2022.
FILE: Russian Defense Minister Sergei Shoigu, right, and Head of the General Staff of the Armed Forces of Russia and First Deputy Defense Minister Valery Gerasimov listen to Russian President Vladimir Putin in Moscow, Russia, Feb. 27, 2022.

Bivši zapovjednik proruskih snaga u istočnoj Ukrajini optužio je u petak ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua za "kriminalni nemar" u vezi s vojnom kampanjom Moskve u Ukrajini.

"Izravno optužujem Sergeja Šojgua za, u najmanju ruku, kriminalni nemar", rekao je Igor Girkin u video intervjuu objavljenom na njegovom Telegram kanalu. – "Nemam dokaze optužiti ga za izdaju, ali sumnjam i na to."

Kremlj nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira Girkinov napad - jedan od najjačih javnih napada do sada na rusko vojno vodstvo od strane istaknutog jastreba koji se zalagao za intenzivniju kampanju u Ukrajini.

Unatoč ponovljenim ruskim neuspjesima i velikim gubicima u ljudstvu i opremi tijekom 79-dnevne invazije, Putin nije pokazao nikakav znak distanciranja od Šojgua. Ministar je odigrao vrlo vidljivu ulogu na komemoracijama na Crvenom trgu u ponedjeljak povodom 77. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Girkina, koji također nosi pseudonim "Strelkov" od ruskog "strijelac", nizozemski tužitelji terete za ubistvo zbog njegove navodne uloge u obaranju leta MH17 Malaysian Airlinesa iznad Ukrajine 2014. godine.

Postao je otvoreni kritičar kako Rusija posljednjih sedmica vodi svoj rat u Ukrajini, govoreći da bi Rusija mogla izgubiti bez nove strategije i većeg broja ljudi.

Ukrajina kaže da je ove sedmice odbacila ruske snage iz istočnog grada Harkova i da pokreće protuofanzivu koja bi mogla signalizirati promjenu u zamahu rata.

Nakon što nisu uspjele zauzeti glavni grad Kijev u prvoj fazi, kako Rusija naziva "posebnom vojnom operacijom", ruske snage ponovno su se usredotočile na istočnu regiju Donbasa i južni grad Mariupolj.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG