Linkovi

Šef Pentagona razgovarao sa Šojguom prvi put od ruske invazije


ARHIVA - Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu (Foto: AFP)
ARHIVA - Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu (Foto: AFP)

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin u petak je telefonom razgovarao sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, prvi put od 18. februara, nedelju prije početka rata u Ukrajini, saopšteno je iz Pentagona.

Ostin je tokom razgovora zatražio hitan prekid vatre u Ukrajini i naglasio važnost održavanja linija komunikacije, naveo je u saopštenju portparol Džon Kirbi.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je razgovor, održan na Ostinov zahtjev, trajao oko sat, ali da nije riješio neka specifična pitanja ili doveo do direktnih promjena ruskih akcija u Ukrajini. Zvaničnik je razgovor opisao kao "profesionalan", prenosi agencija Reuters.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je razgovor održan "na inicijativu američke strane", prenijela je ruska novinska agencija TASS.

"Razgovaralo se o pitanjima međunarodne bezbjednosti, uključujući i situaciju u Ukrajini", navelo je ministarstvo, a prenosi TASS.

Sjedinjene Države i Rusija su od početka invazije uspostavile direktan kanal komunikacije da bi se izbjegle pogrešne procjene i eskalacija u regionu.

Riječ je o otvorenoj telefonskoj liniji "za izbegavanje potencijalnog sukoba", uspostavljenoj u bazi evropske komande, a pod nadzorom generala Toda Voltersa, koji predvodi sve američke snage na evropskom kontinentu.

Ostin je više puta pokušavao da razgovara sa Šojguom od početka invazije, ali su zvaničnici naveli da Moskva nije bila zainteresovana za razgovor, podsjeća Reuters. Ruski zvaničnici odbijali su i da razgovaraju sa načelnikom združenog Generalštaba američke vojske generalom Markom Milijem.

Savetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Saliven razgovarao je sa sekretarom ruskog Savjeta za bezbjednost Nikolojem Patruševim sredinom marta. Bijela kuća je tada saopštila da je Saliven ponovio "snažno i jasno protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu, neopravdanoj i bez povoda".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG