Linkovi

Južna Osetija zakazala referendum o pripajanju Rusiji za 17. jul


Administrativna granica između Južne Osetije i Gruzije.
Administrativna granica između Južne Osetije i Gruzije.

Novi lider Južne Osetije, otcijepljene gruzijske regije, u petak je saopštio da će se 17. jula održati referendum o njenom pridruživanju Rusiji, prenijela je novinska agencija Tass.

Moskva je priznala nezavisnost Južne Osetije i primorske regije Abhazije poslije rata sa Gruzijom 2008. Pružila je snažnu finansijsku podršku i ponudila rusko državljanstvo njenim stanovnicima a takođe je stacionirala i hiljade vojnika.

Krajem marta, Južna Osetija je saopštila planove o održavanju referenduma, koje je Gruzija nazvala neprihvatljivim.

Alan Glagoev, koji je pobijedio dosadašnjeg lidera Antalija Bibilova na predsedničkim izborima proteklog vikenda, u srijedu je saopštio da čeka zeleno svjetlo Moskve prije nego što zakaže referendum.

"Ovo nije unilateralni proces", izjavio je za agenciju Tass. "Moramo da razumijemo šta želi naš strateški partner. Čim dobijemo signal, čim se postigne razumijevanje da je sada pravo vrijeme, svakako ćemo održati ferendum."

Ruski tretman Južne Osetije i Abhazije postavio je presedan za njene sadašnje postupke u Ukrajini. Predsjednik Vladimir Putin priznao je nezavisnost dvije regije u istočnoj Ukrajini 21. februara, i tri dana kasnije izvršio invaziju na Ukrajinu pod izgovorom da štiti govornike ruskog jezika u tim regijama od "genocida" ukrajinskih snaga.

Izvjesno je da će svaki potez Južne Osetije da se pridruži Rusiji izazvati snažnu osudu Zapada.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG