Linkovi

SAD: Prkosni senator odgodio usvajanje zakona o pomoći Ukrajini


Sen. Rand Paul, R-Ky. speaks during a Senate Health, Education, Labor and Pensions Committee hearing on the nomination of Miguel Cardona to be education secretary on Capitol Hill, Wednesday, Feb. 3, 2021, in Washington. (Anna Moneymaker/The New York…
Sen. Rand Paul, R-Ky. speaks during a Senate Health, Education, Labor and Pensions Committee hearing on the nomination of Miguel Cardona to be education secretary on Capitol Hill, Wednesday, Feb. 3, 2021, in Washington. (Anna Moneymaker/The New York…

Najviše demokrate i republikanci u američkom Senatu udružili su snage u rijetkom trenutku jedinstva u četvrtak u pokušaju da dodijele 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini, ali ih je zaustavio samo jedan republikanski zastupnik: senator Rand Paul.

Suočeni s mogućnošću produženog odlaganja paketa koji je prošao u Zastupničkom domu u utorak, čelnik većine u Senatu Chuck Schumer i njegov republikanski kolega, Mitch McConnell, nastojali su nastaviti s paketom pomoći samo da bi ih Paul blokirao, dugo vremena fiskalni jastreb koji prigovara iznosu predložene potrošnje.

Zastoj je odgodio donošenje mjere u narednoj sedmici.

Senat je zakazao početno proceduralno glasanje o nacrtu za ponedjeljak kasno poslijepodne. Bilo je nejasno hoće li to glasanje ubrzati usvajanje pomoći Ukrajini. Alternativno, usvajanje bi moglo doći sredinom naredne sedmice ako bilo koji senator želi isforsirati niz zakonodavnih koraka prije konačnog glasanja.

Kako se zakon o pomoći Ukrajini uhvatio u proceduralne mehanizme Senata, Schumer je zamolio za brzu akciju: "Paket je spreman za rad, velika većina senatora s obje strane ga želi."

"Ako senator Paul ustraje u svojim nepromišljenim zahtjevima... sve što će postići je da samostalno odgodi očajnički potrebnu pomoć Ukrajini."

Ali Paul nije bio dirnut.

Odgoda naredne sedmice mogla bi uzrokovati probleme zapadnim zemljama koje pokušavaju potaknuti Ukrajinu u njezinoj borbi protiv Rusije. Bidenova administracija je rekla da do 19. maja očekuje da će ponestati raspoloživih sredstava u okviru ovlasti koje dopuštaju predsjedniku da odobri prijenos oružja bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitan slučaj.

Paul zahtijeva da se zakon izmijeni kako bi glavni inspektor nadzirao potrošnju u Ukrajini. Bez njegovog pristanka, Senat mora slijediti dugotrajan proces propisan pravilima komore.

U uobičajenom prikazu, Schumeru se pridružio i njegov politički suparnik McConnell, koji se također osvrnuo na hitnost situacije.

"Ukrajina ne traži od nas da se borimo u ovom ratu. Oni samo traže resurse koji su im potrebni za odbranu od ove poremećene invazije. I treba im ovu pomoć upravo sada", rekao je McConnell, koji je Paulov kolega senator iz Kentuckyja.

Zastupnički dom usvojio je zakon o potrošnji za Ukrajinu sa 368 prema 57, a protiv su glasali samo republikanci.

Predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri dodatnih 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini. No zastupnici su odlučili povećati vojno i humanitarno finansiranje.

U četvrtak su Schumer i McConnell ponudili Paulu glasanje o amandmanima na njegov prijedlog za koji bi bila potrebna podrška 60 od 100 senatora.

No Paul je odbio ponudu i zatražio da Senat usvoji njegov amandman prije glasanja o paketu pomoći.

"Ovo je drugi zakon o potrošnji za Ukrajinu u dva mjeseca. I ovaj zakon je tri puta veći od prvog", rekao je Paul prije nego što je službeno blokirao paket pomoći. "Kongres samo želi nastaviti trošiti i trošiti."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG