Linkovi

Astronomi napravili prvu sliku crne rupe u središtu naše galaksije Mliječni put


Scientists unveil an image of a huge black hole at Milky Way's center
Scientists unveil an image of a huge black hole at Milky Way's center

Svijet je u četvrtak, 12. maja, dobio pogled na supermasivnu crnu rupu u središtu naše vlastite galaksije, Mliječni put.

Astronomi smatraju da gotovo sve galaksije, uključujući i našu, imaju ove divovske crne rupe u svom središtu, gdje svjetlost i materija ne mogu pobjeći, pa je izuzetno teško dobiti njihove slike. Svjetlost se haotično savija i okreće okolo usljed jake gravitacije dok se usisava u ponor zajedno s pregrijanim plinom i prašinom.

Slika u boji koja je predstavljena u četvrtak je nastala zahvaljujući međunarodnom konzorciju koji stoji iza Event Horizon Telescope (EHT), skupa od osam sinhroniziranih radioteleskopa diljem svijeta. Prethodni su napori otkrili da je crna rupa u središtu naše galaksije previše napeta da bi se dobila dobra slika. Rezultati napora su objavljeni na nekoliko simultanih pres-konferencija u svijetu.

Feryal Ozel s Univerziteta Arizona nazvao je crnu rupu „nježnim divom u središtu naše galaksije" dok je najavljivao novu sliku.

Crna rupa Mliječnog puta zove se Strijelac A*, blizu granice sazviježđa Strijelca i Škorpiona. Četiri miliona puta je masivnija od našeg Sunca.

Ovo nije prva slika crne rupe. Ista kolaboracija objavila je prvu sliku jedne druge crne rupe 2019. godine. Ova slika je dolazila iz galaksije udaljene 53 miliona svjetlosnih godina. Crna rupa Mliječnog puta je mnogo bliža, udaljena je oko 27.000 svjetlosnih godina. Svjetlosna godina iznosi 9,5 triliona kilometara.

Iako ne možemo vidjeti samu crnu rupu, jer je potpuno tamna, užareni plin oko nje je otkriva: tamno središnje područje (zvano sjena) okruženo svijetlom prstenastom strukturom. Nova slika prikazuje i svjetlost savijenu snažnom gravitacijom crne rupe.

„Bili smo zapanjeni koliko se veličina prstena dobro slaže s predviđanjima iz Einsteinove teorije opće relativnosti", rekao je naučnik uključen EHT projekat, Geoffrey Bower, s Instituta za astronomiju i astrofiziku, pri Academia Sinica, Taipei. „Ova zapažanja bez presedana uveliko su poboljšala naše razumijevanje onoga što se događa u samom središtu naše galaksije i nude nove uvide u interakciju ovih divovskih crnih rupa sa svojom okolinom." Rezultati EHT tima objavljeni su u posebnom izdanju The Astrophysical Journal Letters.

Rezultat je ovo rada više od 300 istraživača iz 80 instituta diljem svijeta koji zajedno čine EHT Collaboration. Uz razvoj složenih alata za prevladavanje izazova snimanja Sgr A*, tim je rigorozno radio pet godina, koristeći superkompjutere za kombinovanje i analizu podataka, a sve to istovremeno sastavljajući neviđenu biblioteku simuliranih crnih rupa za poređenje s opažanjima.

Naučnici su posebno uzbuđeni što konačno imaju slike dvije crne rupe vrlo različitih veličina, što nudi priliku za razumijevanje njihovog poređenja i kontrasta. Također su počeli koristiti nove podatke za testiranje teorija i modela ponašanja plina oko supermasivnih crnih rupa. Ovaj proces još nije u potpunosti shvaćen, ali se smatra da igra ključnu ulogu u oblikovanju i evoluciji galaksija.

Projekt je koštao gotovo 60 miliona dolara, a 28 milijuna dolara dolazi od američke Nacionalne znanstvene zaklade.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG