Linkovi

Lovci na crne rupe otkrivaju pogled na središte galaksije Mliječni put


Crne rupe su izvanredno gusti objekti s toliko snažnom gravitacijom da čak ni svjetlost ne može pobjeći.
Crne rupe su izvanredno gusti objekti s toliko snažnom gravitacijom da čak ni svjetlost ne može pobjeći.

Naučnici su za četvrtak najavili objavu "revolucionarnog" otkrića koji se tiče crne rupe Strijelac A koja se nalazi u centru galaksije Mliječni put.

U središtu naše galaksije Mliječnog puta u obliku spirale nalazi se zvijer - supermasivna crna rupa koja posjeduje 4 miliona puta veću masu od našeg Sunca i troši bilo koji materijal uključujući plin, prašinu i zvijezde koji lutaju unutar svoje ogromne gravitacijske sile.

Znanstvenici su koristili Event Horizon Telescope (EHT), globalnu mrežu zvjezdarnica koje zajednički rade na promatranju radio izvora povezanih s crnim rupama, kako bi proučavali ovog stanovnika Mliječne staze i za četvrtak su objavili da signali da su možda konačno osigurali sliku toga. Crna rupa se zove Strijelac A*, ili SgrA*.

Istraživači uključeni u ovu međunarodnu suradnju odbili su otkriti prirodu svoje objave prije zakazanih konferencija za novinare, ali su objavili priopćenje za javnost u kojem su to nazvali "revolucionarnim rezultatom u središtu naše galaksije".

U 2019. tim EHT-a je otkrio prvu ikad fotografiju crne rupe. Slika - svijetleći prsten crvene, žute i bijele boje koji okružuje tamno središte - pokazala je supermasivnu crnu rupu u središtu druge galaksije zvane Messier 87 ili M87.

Istraživači su također usredotočili svoj rad na Strijelca A*, koji se nalazi oko 26.000 svjetlosnih godina - udaljenost koju svjetlost prijeđe u godini, 5,9 bilijuna milja (9,5 trilijuna km) - od Zemlje.

"Jedan od objekata za koji se nadamo da ćemo promatrati s teleskopom Event Horizon... je naša vlastita crna rupa u vlastitom dvorištu", rekao je astrofizičar Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku Sheperd Doeleman, bivši direktor projekta EHT-a, tijekom srpnja 2021. znanstveno izlaganje.

Crne rupe su izvanredno gusti objekti s toliko snažnom gravitacijom da čak ni svjetlost ne može pobjeći.

Postoje različite kategorije crnih rupa. Najmanje su takozvane crne rupe zvjezdane mase nastale kolapsom masivnih pojedinačnih zvijezda na kraju njihovog životnog ciklusa. Tu su i crne rupe srednje mase, što je korak više u masi. I konačno tu su supermasivne crne rupe koje naseljavaju središte većine galaksija. Smatra se da nastaju relativno brzo nakon što se formiraju njihove galaksije, proždirući ogromne količine materijala kako bi postigle kolosalnu veličinu.

Projekt EHT započet je 2012. kako bi se pokušalo izravno promatrati neposredno okruženje crne rupe. Horizont događaja crne rupe je točka bez povratka iza koje se sve - zvijezde, planeti, plin, prašina i svi oblici elektromagnetskog zračenja - vuče u zaborav.

Činjenica da crne rupe ne dopuštaju bijeg svjetlosti čini njihovo promatranje prilično izazovnim. Znanstvenici projekta tražili su prsten svjetlosti - superzagrijanu poremećenu materiju i radijaciju koja kruži ogromnom brzinom na rubu horizonta događaja - oko područja tame koja predstavlja stvarnu crnu rupu. To je poznato kao sjena ili silueta crne rupe.

Poznata kao spiralna galaksija, Mliječna staza gledana odozgo ili odozdo nalikuje vrtećem kotaču, s našim suncem smještenim na jednom od spiralnih krakova i Strijelcem A* u središtu. Galaksija sadrži najmanje 100 milijardi zvijezda.

Crna rupa M87 daleko je udaljenija i masivnija od Strijelca A*, smještena oko 54 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje s masom 6,5 milijardi puta većom od našeg Sunca. Objavljujući fotografiju te crne rupe, istraživači su rekli da je njihov rad pokazao da je Albert Einstein, poznati teoretski fizičar, točno predvidio da će oblik sjene biti gotovo savršen krug.

Objava u četvrtak bit će objavljena na simultanim konferencijama za novinare u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj, Kini, Meksiku, Čileu, Japanu i Tajvanu. Nizozemski radioastronom Huib Jan van Langevelde trenutačni je direktor EHT projekta.

Doeleman je naglasio veličinu supermasivnih crnih rupa.

"Postoje velike stvari, a mi smo mali", rekao je Doeleman. "Ali i to na određeni način podiže. Imamo puno toga za istražiti u svemiru."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG