Linkovi

Washington: Oproštaj od Madeleine Albright


Sahrana Madeleine Albright
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Sahrana Madeleine Albright

U Nacionalnoj katedrali u Washingtonu održana je sahrana Madeleine Albright, prve žene na položaju državnog tajnika u Sjedinjenim Državama. Među mnogim govorima u počast gospođe Albright, prvi je bio onaj predsjednika Joe Bidena.

Svjetski lideri i niz ličnosti iz američkog političkog i vanjsko-političkog života odali su počast Madeleine Albright, koja je od djeteta izbjeglog iz rata poharane Evrope postala prva žena na čelu američke diplomacije.

"Madeleine je shvatila da je njena priča - priča o Americi. Voljela je govoriti o Americi kao o, za nju, nezamjenjivoj naciji. Ta fraza nikad nije odavala aroganciju, nego zahvalnost za sve što joj je ta zemlja omogućila.", rekao je u govoru američki predsjednik Joe Biden.

Za njenu smrt, Biden je saznao na letu za Evropu u nakani da uvjeri saveznike da ostanu ujedinjeni suočeni sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Nije mi promaklo da je ona bila veliki razlog što je NATO još uvijek snažan i galvaniziran kao što je danas. Kada sam malo kasnije spomenuo njeno ime grupi Poljaka i Ukajinaca, prolomili su se usklici. Bilo je to spontano i stvarno. Njeno ime je još uvijek sinonim Amerike kao snage za dobro u svijetu."

Madeleine Albright
Madeleine Albright

Nakon predsjednika Bidena, govorili su njegovi prethodnici Barack Obama i Bill Clinton - koji ju je odabrao da bude prvi diplomat zemlje 1996. i do tada najviše rangirana žena u američkoj vladi.

Clinton se prisjetio svog posljednjeg razgovora s Madeleine Albright, dva tjedna prije nego što je umrla. Pitao ju je kako se osjeća, ali nju je više zanimalo da govori o budućnosti svijeta u svjetlu ruske invazije Ukrajine.

"Jedina stvar koja je zaista važna jeste kakav svijet ćemo ostaviti našim unucima, rekla mi je. Nikad to neću zaboraviti, jer to je bila suština Madeleine Albright.", prisjetio se Clinton.

Madeleine Albright, čija je smrt od raka, prošli mjesec, u dobi od 84 godine, potaknula nebrojene izraze saučešća iz cijelog svijeta, hvaljena je za podršku demokraciji i ljudskim pravima u svijetu.

Njenom današnjem ispraćaju i proslavi njenog života i postignuća, među 1400 nazočnih bili su, uz najmanje troje njenih nasljednika na mjestu državnog sekretara, trenutni i bivši članovi vlade i Kongresa, te strani diplomate i lideri država. Među njima ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, te predsjednici Kosova i Gruzije, i visoki zvaničnici iz Češke Republike.

XS
SM
MD
LG