Linkovi

Blinken: Albright je svoj život posvetila Sjedinjenim Državama


Madeleine Albright
Madeleine Albright

Američki državni sekretar Antony Blinken odao je počast Madeleine Albright koja je preminula u 84. godine života. Albright je bila prva žena koja postala državna sekretarica Sjedinjenih Država. Blinkenovu izjavu prenosimo u cijelosti:

"Madeleine Olbright je bila briljantna diplomata, vizionarski vođa, hrabri putokaz, predani mentor i sjajna i dobra osoba koja je duboko voljela Sjedinjene Države i posvetila svoj život služenju zemlji. Također je bila divna prijateljica mnogima, uključujući i mene. Mnogo će mi nedostajati.

Pošto je ovamo stigla kao izbjeglica sa 11 godina, nikada nije zaboravila velikodušnost koju je Amerika pružila njenoj porodici kada im je bila najpotrebnija. Pošto je vidjela Ameriku u njenom najboljem izdanju, ona je neumorno nastojala da ispunimo svoju ulogu moralnog svjetionika i branitelja slobode. I nakon što je iskusila strahote rata iz prve ruke – bježanje iz Čehoslovačke nakon invazije nacista, zatim skrivanje u skloništima dok su njemačke bombe padale na London – vjerovala je da Sjedinjene Države moraju snažno odgovoriti diktatorima i tiranima. Ona je stvorila Zajednicu demokratija, koaliciju zemalja koja brani demokratske vrijednosti širom svijeta. I dobrim dijelom zahvaljujući njoj, Poljska, Mađarska i Češka su ušle u NATO, a Sjedinjene Države su branile etničke Albance na Kosovu od srpske agresije. Danas na Kosovu postoje trg i ulica nazvana po Madeleine, a njena statua stoji u prijestolnici.

Kada je bila nominirana za državnu sekretaricu, neki su se otvoreno pitali da li se žena može izboriti sa svjetskim liderima. Madeleine je brzo razbila te pogrešne sumnje. Jednostavno nije bilo sumnje da je, u bilo kojoj prostoriji, bila čvrsta kao i drugi, a često i čvršća. Međutim, nije uvijek bilo lako. Ona je opisala ulazak na svoj prvi sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kao američka ambasadoric: '15 mjesta i 14 muškaraca, svi gledaju u mene.' Ali kada je ugledala ploču na svom sjedištu na kojoj je pisalo SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE, živci su joj nestali: 'Mislila sam, ako ne progovorim danas, glas Sjedinjenih Država se neće čuti. Kada sam konačno progovorila, to je bio prvi put da sam predstavljala zemlju svoje naturalizacije, mjesto kome pripadam.'

Madeleine je bila mentor generaciji diplomata i stručnjaka za nacionalnu sigurnost. Ja sam jedan od mnogih koji su imali koristi od njene mudrosti i ohrabrenja. I u svojoj postdržavnoj karijeri posvetila se podučavanju, nastavljajući da ulaže u naše buduće diplomate i lidere.

Nakon što je napustila State Department, na pitanje da li joj je laknulo što se ne bavi krizama širom svijeta, jednostavno bi rekla: 'Nedostaje mi svaki dan.' Voljela je ovu zemlju. Voljela je ovo odjeljenje. I mi smo joj uzvraćali ljubav.

Našoj prvoj gospođi sekretarici – hvala."

XS
SM
MD
LG