Linkovi

BiH

SNSD dovodio zaposlene u javnom sektoru na skup u Banja Luku


Skup u Banja Luci, 20. april 2022.
Skup u Banja Luci, 20. april 2022.

Uprkos tvrdnjama predstavnika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) da stoje iza mitinga u Banja Luci, fotografije i izjave pojedinih učesnika potvrđuju da je sve organizovano u režiji SNSD-a.

Izjave pojedinih predstavnika opozicionih stranaka, ali i poruke koje su građani dijelili putem društvene mreže „Facebook“ potvrđuju da su aktivisti SNSD mobilizirali ljude iz zdravstvanih i obrazovnih ustanova širom Republike Srpske za učešće u ovom skupu.

Poruke o dolasku na skup dobili su i nastavnici banjalučkih osnovnih škola, a mediji su objavili poziv koji je nastavnicima uputila direktorica Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ Tatjana Vilendečić koja je naglasila kako je dolazak za članove SNSD-a obavezan.

Poruka Tatjane Vilendečić, direktorice Osnovne škole 'Vuk Stefanović Karadžić' iz Banja Luke
Poruka Tatjane Vilendečić, direktorice Osnovne škole 'Vuk Stefanović Karadžić' iz Banja Luke

„Zaposleni u osnovnim školama će se okupiti ispred škole Georgi Stojkov Rakovski. Pošto trebam da sačekam aktiviste i simpatizere u Rosuljama naći ćemo se kod škole pa ćemo skupa do Trga. Potvrda aktivista koji dolaze možete poslati meni viber porukom ili u grupu s obzirom da sutra treba da se predaju spiskovi ljudi koji dolaze na miting podrške“, stoji u poruci direktorice ove osnovne škole.

Sličina poziv svojim radnicima uputila je i njena koleginica Biljana Kuzmanović, direktorica osnovne škole "Ivo Andrić" u Đulićima kod Teslića.

„U srijedu, 20. aprila, u 13h kod Sportske dvorane 'Radolinka' planirano je okupljanje i odlazak u Banju Luku, a u organizaciji OO SNSD-a Teslić. Ide se organizovano autobusima, a na skup podrške Boračkoj organizaciji zbog odluka visokog predstavnika. Vaše prisustvo je obavezno, kao i moje“, napisala je Kuzmanović, koja je ujedno i član Predsjedništva, Izvršnog komiteta i OO SNSD-a Teslić.

Poruka Biljane Kuzmanović, direktorice osnovne škole 'Ivo Andrić' u Đulićima kod Teslića.
Poruka Biljane Kuzmanović, direktorice osnovne škole 'Ivo Andrić' u Đulićima kod Teslića.

Miloš Stanišić, lider bijeljinskog odbora DNS-a, ranije je rekao da je bijeljinski SNSD dobio zadatak da sutra za Banjaluku krenu tri puna autobusa iz bolnice i dva autobusa bijeljinskih nastavnika i profesora.

„Ne znam da li postoji očigledniji dokaz da je protest, ipak, stranački, predizborni skup i da je ideja zaštite i očuvanja Republike Srpske, ipak, zloupotrebljena“, rekao je Stanišić.

Među autobusima koji su iz raznih dijelova RS-a stigli u Banja Luku bio je i službeni autobus Javne ustanove Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Vlasenice.

Banjalučki mediji prenose i izjave pojedinih učesnika skupa, koji su potvrdili da su u Banja Luku došli u organizaciji SNSD-a.

„Došli smo autobusima koje je organizovao SNSD. Došao sam da sačuvam ono sto sam branio četiri godine“, rekao je za BUKA portal učesnik skupa Krsto Mihajlović iz Ugljevika.

Autobusi koji su prevezli ljude na skup u Banja Luci, 20. april 2022.
Autobusi koji su prevezli ljude na skup u Banja Luci, 20. april 2022.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković neposredno pred skup rekao je „da je i laiku jasno da iza skupa ne stoje borci“.

„Ozvučenje, logistika i sva medijska pažnja jasno pokazuju da BORS nema kapacitet da sve to iznese finansijski. Očigledno je da neko pruža podršku i da je to vlast. Vidite i po porukama portparola SNSD i strankama koje pozivaju građane na taj skup. To je dio politike, ali ja neću da zbog toga osuđujem nekog borca“, rekao je Stanivuković.

Milorad Dodik rekao je novinarima da je ponosan na organizatore i da je „ovo je jasna poruka naroda da imovina pripada RS“.

„Nikakve strane intervencije, lažni predstavnici, sudije koje sude mimo prava, oni su inkvizicija za RS i motivisani jednom željom, a to je da naštete RS. BiH nije ta koja je vlasnik imovine, o tome se jedino može razgovarati između entiteta“, rekao je Dodik ističući da je „skup veličanstven“.

„Zaista sam ponosan na ljude koji su organizovali, bez ijedne riječi mržnje, bez ijedne provokacije. Želim svima sretan povratak kući, mnogi su došli iz raznih krajeva, ponosan sam na istinske patriote“, dodao je Dodik.

Skup, ipak, nije prošao bez riječi mržnje, jer su visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu upućene prijetnje smrću, što su zabilježili novinari Radija Slobodna Evropa.

„U trenutku kad je Dodik došao na skup, grupa okupljenih dočekala ga je ovacijama, ali i pjesmom u kojoj se direktno prijeti visokom predstavniku kroz stihove: 'Iz Milića (mjesto u istočnoj BiH op. a.) krenula je svita, da obori Christiana Schmidta, e moj Schmidte ne kači se s nama, ubit će te lole vrljikama'“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na ovakve riječi iz Banjaluke reagovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, rekavši da najsnažnije osuđuje „prijetnje smrću izrečene visokom predstavniku“.

„Prijetnje upućene Schmidtu skandaloznije su time što su izrečene u neposrednom prisustvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika“, kazao je Džaferović.

Skup u Banja Luci, 20. april 2022.
Skup u Banja Luci, 20. april 2022.

Povod za organizaciju skupa je odluka visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Trzavice između vladajućih i opozicionih stranaka u ovom entitetu izazvala je i odluka gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića da prihvati poziv za sastanak koji mu je uputio Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

SNSD ovakve poteze vidi kao kontinuitet politike PDP-a pod stranim mentorstvom, jer je Schmidt prvi prijem u Banja Luci imao u Agenciji za lijekove kojom rukovodi kadar PDP-a Aleksandar Zolak.

„Radi se o kontinitetu politike PDP koji svi odreda žele i najavljuju kojekave razgovore. Postavlja se samo jedno logično pitanje, ako Schmidt nije visoki predstavnik, a nije, o čemu bi oni tamo razgovarali“, rekla je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Stanivuković je potvrdio da će se sastanak desiti nakon praznika, te da će njegov stav biti „patriotski, nacionalno osvješten“.

„Smatram da treba da budemo za pregovaračkim stolom, a ne van njega. Prije ili kasnije svaki sukob se mora završiti razgovorom i rješenjem. Vrijeme je da počnemo razgovarati i da pronalazimo rješenja, a tema će biti mnogo. I onih koje ću lično da nametnem, a mnoge će postaviti i gospodin Schmidt“, rekao je Stanivuković.

Predstavnici opozicionih stranaka i dio boračkih organizacija nisu se odazvali pozivu na jučerašnji skup, jer, kako su naveli, smatraju da su borci, penzioneri i narod ovog entiteta iskorišteni u političke svrhe vladajućeg SNSD-a na čelu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

XS
SM
MD
LG