Linkovi

Rusija: "Značajni gubici" u Ukrajini


Tenk proruskih trupa vozi duž puta u blizini spaljenih stambenih zgrada u južnom lučkom gradu Mariupolju, Ukrajina, 5. aprila 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko
Tenk proruskih trupa vozi duž puta u blizini spaljenih stambenih zgrada u južnom lučkom gradu Mariupolju, Ukrajina, 5. aprila 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da je Rusija pretrpjela "značajne gubitke u Ukrajini, gdje su ruske trupe ušle 24. februara u okviru, kako je Moskva naziva, "specijalne vojne operacije".

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 25. marta da je 1.351 ruski vojnik poginuo od početka vojne kampanje, a 3.825 povređeno. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je dva dana kasnije da je vjerovatno poginulo najmanje 10.000 ruskih vojnika.

"Imamo značajan gubitak trupa. I to je ogromna tragedija za nas", rekao je Peskov u intervjuu za britanski kanal Sky News.

U međuvremenu, Rusija je u četvrtak saopštila da je pokrenula krivičnu istragu optužbi da je ruski vojnik pretučen i da mu je prijećeno smrću dok je bio ratni zarobljenik u Ukrajini.

Ruski istražni komitet saopštio je da je vojnik, identifikovan samo incijalom E, zarobljen 2. marta poslije bitke tokom koje je teško povrijeđen. U Rusiju se vratio nakon razmjene zarobljenika 1. aprila.

Ujedinjene nacije su saopštile da su potvrdile smrt više od hiljadu civila, ali da je broj žrtava vjerovatno mnogo veći.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG