Linkovi

Putin: Ruski gas od aprila mora se plaćati u rubljama


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je potpisao dekret prema kojem strani kupci moraju plaćati ruski gas u rubljama od 1. aprila, a ugovori će biti obustavljeni ako ovakvo plaćanje ne bude izvršeno.

"Da bi kupovali ruski prirodni gas, moraju otvoriti račune u rubljama u ruskim bankama. Za isporučeni gas će se uplate vršiti preko tih računa od sutra", rekao je Putin u obraćanju.

“Ako takve isplate ne budu izvršene, smatraćemo da je to propust kupaca, sa svim posljedicama koje iz toga proizilaze. Niko nama ništa ne prodaje džabe, a ni mi nećemo biti dobrotvorno udruženje, dakle postojeći ugovori će biti obustavljeni."

Putinova odluka da insistira na plaćanju u rubljama je povećala vrijednost ruske valute, koja je pala na historijski minimum kada je Zapad uveo sveobuhvatne sankcije nakon što je 24. februara Rusija napala Ukrajinu.

Ali, zapadne kompanije i vlade su odbacile ovaj potez kao kršenje postojećih ugovora koji su utvrđeni u eurima ili dolarima.

Putin je rekao da je promjena namijenjena jačanju suvereniteta Rusije i da će se pridržavati svojih obaveza iz svih ugovora. Rusija isporučuje oko trećine evropskog gasa.

Države članice G7 ranije su saopćile da takvo nešto neće učiniti navodeći da bi to bilo"jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora".

Zemlje G7 su Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada.

XS
SM
MD
LG