Linkovi

Njemačka se sprema za nestašicu gasa zbog prijetnji iz Rusije


UKRAINE-CRISIS/GERMANY-ENERGY
UKRAINE-CRISIS/GERMANY-ENERGY

Nemačka je aktivirala "rano upozorenje" na moguću nestašicu gasa i objavila plan racionalizacije tog energenta usljed zabrinutosti da bi Rusija mogla da prekine snabdijevanje Njemačke i drugih zemalja pošto odbijaju zahtjeve Moskve da gas plaćaju u rubljama.

Pristanak na uslove Rusije i plaćanje u rubljama ublažilo bi sankcije koje je Zapad uveo zbog invazije na Ukrajinu, pišu svjetski mediji.

'Rano upozorenje'

Njemačka vlada je preduzela prvi formalni korak ka racionalizacija gasa dok se priprema za potencijalni prekid isporuka iz Rusije zbog spora oko plaćanja, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Ministar ekonomije Robert Habek (Habeck) aktivirao je u srijedu, 30. marta, "fazu ranog upozorenja" prema zakonu o vanrednim situacijama u vezi s gasom koji ima za cilj da riješi problem akutnog nedostatka energije.

Taj potez je, kako navodi britanski list, podstaknut zabrinutošću da bi Rusija mogla da prekine snabdijevanje Njemačke i drugih zemalja pošto odbijaju pokušaje Moskve da iznudi plaćanje gasa u rubljama.

Dan pošto su članice Grupe 7 jednoglasno odbile zahtjev predsjednika Rusije Vladimira Putina da "neprijateljske zemlje", odnosno one koje su joj uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu, plaćaju gas u rubljama, ruski zvaničnici rekli su 29. marta da Moskva neće "besplatno isporučivati gas" Evropi.

Tokom faze ranog upozorenja, što je prva od tri faze reagovanja u vanrednim situacijama u Njemačkoj, krizni tim sastavljen od predstavnika Ministarstva ekonomije, regulatornih tijela i privatnog sektora će nadgledati uvoz i količinu gasa u skladištima.

Ako zalihe ne budu dovoljne, a manje drakonski pokušaji da se smanji potrošnja ne daju rezultate, vlada će isključiti određene dijelove njemačke industrije iz mreže i dati povlašteni položaj domaćinstvima.

Ekonomisti upozoravaju da bi prekid isporuka ruskog gasa povećao opasnost od recesije i dvocifrene inflacije u najvećoj evropskoj privredi. Čak i bez poremećaja u isporuci ruskog gasa, ističeFT, inflacija u Njemačkoj bi ove godine mogla da dostigne 6,1 odsto.

Habek, koji je i vicekancelar Njemačke, rekao je novinarima u Berlinu da je aktiviranje rane faze upozorenja preduzeto u očekivanju zakona u Rusiji za plaćanje u rubljama koji je u suprotnosti s dugoročnim ugovorima o isporukama gasa denomiranim u eurima ili dolarima. "Nećemo prihvatiti (jednostrano) kršenje ugovora", rekao je Habek.

Njemačka je prošle nedelje postavila cilj da brzo smanji svoju zavisnost od ruske energije, najavljujući da će do sredine 2024. biti nezavisna od ruskog gasa, a do kraja ove godine od ruske nafte. FT ističe da je u posljednje dvije nedelje udio ruskog gasa na njemačkom tržištu pao s 55 odsto koliko je bio prosjek proteklih nedelja na 40 odsto.

Priprema za 'sve scenarije'

Njemačka vlada navodi da zasad ima dovoljno gasa, ali je pozvala sve potrošače u najvećoj evropskoj ekonomiji — od kompanija do bolnica i domaćinstava — da smanje upotrebu što je više moguće, ističe CNN.

Evropska unija (EU) je postavila za cilj da napuni skladišta gasa do 80 odsto kapaciteta do kraja septembra kako bi obezbijedila zalihe za zemlje članice da preguraju zimu. Njemačka skladišta gasa trenutno su popunjena oko 26,5 odsto, pošto su ranije ovog mjeseca dostigla najniži nivo od četiri godine od 24,6 odsto.

Šef njemačkog regulatora energetskog tržišta Klaus Miler (Klaus Mueller) naveo je Tviteru (Twitter) da rano upozorenje ima za cilj da se izbjegne pogoršanje u snabdijevanju gasom i dodao da potrošači treba da budu spremni za "sve scenarije".

Putin je ruskoj centralnoj banci i državnoj gasnoj kompaniji Gaspromu dao rok do četvrtka, 31. marta, da iznesu prijedloge za plaćanja u rubljama, a ne u američkim dolarima ili eurima kako je dogovoreno u ugovorima o snabdijevanju.

Pošto je, kako objašnjava CNN, ruskoj centralnoj banci sankcijama zabranjeno da mijenja eure i dolare za rublje, Moskva pokušava da pronađe novi dotok gotovine koju lako može da potroši.

Habek je početkom nedelje rekao da bi rubljama Putin mogao "direktno da finansira rat, vojsku, snabdijevanje vojnika, snabdijevanje goriva za tenkove i pravljenje oružja".

Još nije alarmantno

Najava Rusije da će tražiti plaćanje gasa u rubljama zaprijetila je potresom na energetskim tržištima, dok su cijene gasa porasle za 15 odsto, ukazuje Blumberg (Bloomberg).

U slučaju da Rusija prekine isporuke gasa, u roku od nekoliko nedelja bi mogle da prestanu da rade pojedini dijelovi njemačke privrede, od industrije čelika do hemijske industrije.

Habek je rekao da je faza ranog upozorenja praćenje situacije. "Postoje još dva koraka, alarmantna i krizna faza, ali još nismo tamo. Situacija bi morala da se dramatično pogorša prije nego što dođemo do tih nivoa. Tada bi nam praktično bila potrebna promjena u linijama snabdijevanja i morali bismo da reagujemo u skladu s tim", rekao je on.

Evropska unija pokušava da se odvikne od ruskog gasa kao odgovor na rat u Ukrajini, s planom da smanji zavisnost za dvije trećine ove godine. To bi značilo kupovinu manje goriva nego što je trenutno dogovoreno dugoročnim ugovorima s Gaspromom, što bi takođe moglo značiti kršenje postignutih ugovora.

Habek je pozvao kompanije i potrošače da pomognu smanjenjem potrošnje energije gdje god je to moguće. Vladini zvaničnici će takođe razgovarati s dobavljačima energije i velikim potrošačima o prioritetima u upotrebi gasa. Za sada su skladišni prostori popunjeni 25 odsto i država nema potrebe da interveniše na tržištu.

"Tek u trećoj fazi, država će intervenisati i regulisati protok gasa", rekao je Habek i dodao da će energetski regulator "tada odlučiti koji će regioni i koji industrijski sektori biti usluživani na sekundarnoj osnovi".

Plaćanje Rusiji u rubljama bi zahtijevalo od evropskih energetskih kompanija da ponovo pregovaraju o dugoročnim ugovorima, što bi, kako navodi Blumberg, moglo da traje mjesecima, ako ne i godinama. To bi takođe moglo imati negativne posljedice, jer bi Gasprom mogao da zahtijeva povoljnije uslove za sebe, uključujući skraćenje rokova ili promjenu mehanizama određivanja cijena.

Pripreme za zimu

U slučaju nestašice gasa, njemačkim planom za vanredne situacije predviđeno je postepeno smanjenje potrošnje koje će prvo uticati na industrijske sektore koji nemaju kritični značaj, dok će racionalizacija gasa za grijanje i snabdijevanje domaćinstava biti posljednja faza niza kriznih mjera, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Habek je rekao da je s dolaskom proljeća i porastom temperatura, sada glavni zadatak da se tokom toplijih mjeseci uskladišti dovoljno gasa da bi bilo rezervi za sljedeću zimu.

Njemačka vlada nastoji da poveća uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) iz cijelog svijeta i najavila je da će finansirati izgradnju do dva LNG terminala na svojoj obali Sjevernog mora.

Tokom nedavne posjete Kataru, vodećem izvozniku LNG-a, Habek je rekao da je postigao preliminarni dogovor o dugoročnim isporukama gasa, mada nije iznio detalje.

Sjedinjene Američke Države takođe su najavile da će značajno povećati izvoz LNG-a u Evropu, pomažući da se zamijeni oko trećine ruskih isporuka gasa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG