Linkovi

Zemlje G7 odbacile zahtjev Rusije da se za ruski gas plaća u rubljama


NATO summit on Russia's invasion of Ukraine, in Brussels
NATO summit on Russia's invasion of Ukraine, in Brussels

Grupa sedam velikih ekonomija složila se da odbije zahtjev Moskve da plaća uvoz energenata iz Rusije u rubljama, rekao je njemački ministar energetike.

Robert Habek (Habeck) je rekao novinarima da su se "svi ministri G-7 u potpunosti složili da bi ovo (bilo) jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora", preneo je AP.

Habek je rekao da "plaćanje u rubljama nije prihvatljivo i apelovaćemo na kompanije da ne slijede Putinov zahtjev (ruskog predsjednika Vladimira)".

Putin je prošle nedelje najavio da će Rusija zahtijevati da "neprijateljske" zemlje plaćaju prirodni gas samo u ruskoj valuti. Naložio je centralnoj banci zemlje da razradi proceduru za kupce prirodnog gasa za kupovinu rublja u Rusiji.

Ekonomisti smatraju da je ovaj potez osmišljen da pokuša da podrži rublju, koja je pala u odnosu na druge valute otkako je Putin napao Ukrajinu 24. februara, a zapadne zemlje su odgovorile dalekosežnim sankcijama Moskvi. Ali neki analitičari su izrazili sumnju da će to funkcionisati, piše AP.

Na pitanje novinara ranije u ponedeljak da li bi Rusija mogla da smanji isporuke prirodnog gasa evropskim kupcima ako odbiju zahtjev za plaćanje u rubljama, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "očigledno nećemo isporučivati gas besplatno".

"U našoj situaciji, teško je moguće i izvodljivo baviti se dobrotvornim radom za Evropu", rekao je Peskov.

Zemlje G-7 su Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG