Linkovi

Bijela kuća i EU: Putina, iz straha, pogrešno informisali o napadu na Ukrajinu


Ruskog predsjednika Vladimira Putina doveli su u zabludu savjetnici koji su bili previše uplašeni da mu kažu kako loše ide rat u Ukrajini i koliko su zapadne sankcije štetne, rekli su u srijedu Bijela kuća i evropski dužnosnici.

Ruska invazija na njenog južnog susjeda 24. februara zaustavljena je na mnogim frontama čvrstim otporom ukrajinskih snaga koje su ponovno zauzele teritorij, iako su civili zarobljeni u opkoljenim gradovima.

"Imamo informacije da je Putin zaveden od strane ruske vojske, što je rezultiralo stalnim napetostima između Putina i njegovog vojnog vodstva", rekla je Kate Bedingfield, direktorica komunikacija Bijele kuće, novinarima tokom brifinga za novinare.

“Vjerujemo da Putina krivo informiraju njegovi savjetnici o tome koliko loše funkcionira ruska vojska i kako je rusko gospodarstvo osakaćeno sankcijama jer se njegovi viši savjetnici previše boje da mu kažu istinu”, rekla je.

SAD su sada iznijele ove informacije kako bi pokazale da je "ovo bila strateška pogreška za Rusiju", rekla je.

Kremlj nije odmah komentirao te tvrdnje nakon završetka radnog dana u Moskvi, a rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Odluka Washingtona da više javno dijeli svoje obavještajne podatke odražava strategiju koju su provodioleod prije početka rata. U ovom slučaju, to bi također moglo zakomplicirati Putinove planove, rekao je drugi američki dužnosnik, dodajući: "Potencijalno je korisno. Sije li razdor u redovima? To bi moglo natjerati Putina da preispita kome može vjerovati."

Jedan visoki europski diplomat rekao je da je američka procjena u skladu s europskim razmišljanjem. "Putin je mislio da stvari idu bolje nego što jesu. To je problem kad se okružite "klimoglavcima" i sjedite s njima na kraju vrlo dugog stola", rekao je diplomat.

Ruskim regrutima je rečeno da sudjeluju u vojnim vježbama, ali su prije invazije morali potpisati dokument kojim se produljuju njihove dužnosti, rekla su dvojica europskih diplomata.

"Bili su zavedeni, loše obučeni i onda kada su stigli pronašli Ukrajinke koje su izgledale kao njihove bake koje im viču da idu kući", dodao je jedan od diplomata.

U ovom trenutku nije bilo naznaka da bi situacija mogla potaknuti pobunu među ruskom vojskom, ali situacija je "nepredvidljiva" i zapadne sile se "nadaju da će nesretni ljudi progovoriti", rekao je visoki europski diplomat.

Vojni analitičari kažu da je Rusija preoblikovala svoje ratne ciljeve u Ukrajini na način koji bi Putinu mogao olakšati traženje spasonosne pobjede unatoč jadnoj kampanji u kojoj je njegova vojska pretrpjela ponižavajuće poraze.

Ruske snage bombardirale su u srijedu predgrađe glavnog grada Kijeva i opkoljeni grad Černihiv na sjeveru Ukrajine, dan nakon što je Rusija obećala smanjiti vojne operacije u oba grada, što je Zapad odbacio kao trik za pregrupiranje od strane osvajača koji trpi velike gubitke.

Rusija kaže da provodi "specijalnu operaciju" razoružavanja i "denacifikacije" svog susjeda. Zapadne zemlje kažu da je Moskva pokrenula ničim izazvanu invaziju.

Izvještavaju Steve Holland i Andree Shalal; Napisala Doina Chiacu; Urednici Chizu Nomiyama i Jonathan Oatis

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG