Linkovi

Rusija bombarduje ukrajinske gradove, uprkos obećanju o povlačenju


UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT

Ruske snage bombardirale su u srijedu opkoljeni grad na sjeveru Ukrajine, dan nakon što su obećali da će smanjiti tamošnje operacije, a Kijev i njegovi zapadni saveznici odbacili su povlačenje u blizini glavnog grada kao trik za ponovno grupiranje osvajača koji je pretrpio velike gubitke.

Gotovo pet tjedana nakon invazije u kojoj nije uspjela zauzeti nijedan veći grad, Rusija je rekla da će smanjiti operacije u blizini Kijeva i sjevernog grada Černihiva "kako bi povećala međusobno povjerenje" za mirovne pregovore.

No, gradonačelnik Černihiva Vladislav Astrošenko rekao je da se rusko bombardiranje samo pojačalo u posljednja 24 sata, s više od 100.000 ljudi zarobljenih u gradu s dovoljno hrane i medicinskih zaliha da izdrže još oko tjedan dana.

"Ovo je još jedna potvrda da Rusija uvijek laže", rekao je za CNN u intervjuu. "Oni su zapravo pojačali intenzitet udara", s "kolosalnim minobacačkim napadom u središtu Černihiva" u srijedu ranivši 25 civila. Reuters nije mogao odmah provjeriti tamošnju situaciju.

U noćnom obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je jasno rekao da ništa što je od Moskve ne shvata "zdravo za gotovo".

Ukrajinci nisu naivni ljudi, rekao je. Ukrajinci su već naučili tijekom ova 34 dana invazije, i tijekom proteklih osam godina rata u Donbasu, da je jedino u što mogu vjerovati konkretan rezultat.

Savjetnik Zelenskog Oleksiy Arestovych rekao je da Moskva prebacuje neke snage sa sjevera Ukrajine na istok, gdje pokušava opkoliti tamošnje glavne ukrajinske snage. Neki Rusi bi ostali u blizini Kijeva kako bi vezali ukrajinske snage, rekao je.

Ruske snage također su tijekom noći u tri udara pogodile industrijske objekte u zapadnoj Ukrajini, rekao je regionalni guverner.

Proteklog tjedna ukrajinske su snage ostvarile značajne dobitke, ponovno zauzimajući gradove i sela na periferiji Kijeva, razbijajući opsadu istočnog grada Sumija i potiskujući ruske snage na jugozapadu.

Pentagon je rekao da je Rusija počela odmicati vrlo mali broj vojnika s položaja oko Kijeva, opisujući taj potez više kao premještanje nego povlačenje.

"Svi bismo trebali biti spremni čekati veliku ofanzivu na druga područja Ukrajine", rekao je glasnogovornik John Kirby na brifingu. "To ne znači da je prijetnja Kijevu gotova."

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da je Moskva bila prisiljena povući trupe iz okolice Kijeva u Rusiju i Bjelorusiju, kako bi se opskrbila i reorganizirala nakon velikih gubitaka. Rusija će vjerojatno kompenzirati svoju smanjenu sposobnost kopnenog manevara masovnim topničkim i raketnim napadima, dodaje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG