Linkovi

Turska industrija dronova profitira na uspjesima sa ukrajinskog ratišta


FILE - A Turkish-made Bayraktar drone is seen during a rehearsal of a military parade dedicated to Independence Day in Kyiv, Ukraine, Aug. 20, 2021.
FILE - A Turkish-made Bayraktar drone is seen during a rehearsal of a military parade dedicated to Independence Day in Kyiv, Ukraine, Aug. 20, 2021.

Bespilotne letjelice turske proizvodnje zauzele su istaknuto mjesto u ukrajinskom otporu protiv ruske invazije, uništavajući značajne ruske mete u prvih nekoliko sedmica rata.

Ali sukob i svaka mogućnost ruske pobjede bacili bi sjenu na budućnost turske brzorastuće industrije dronova, koja se oslanja na ukrajinske motore.

U jednom od brojnih videa koje je objavila ukrajinska vojska, dron Bayraktar turske proizvodnje uništava ruski tenk uz klicanje operatera dronova. No s dronom Bayraktar kojeg pokreću ukrajinski motori, Samuel Bennet iz američkog Centra za pomorske analize upozorava da bi svaka ruska pobjeda u Ukrajini mogla usporiti brzo rastuću industriju dronova u Turskoj.

"Rusija vidi Bayraktare TV2 posebno kao visoko konkurentno oružje i tehnologiju ne samo u bivšem sovjetskom prostoru, već i na globalnom tržištu zračnih vozila. Rusi su nervozni što Bayraktar prodire u bivši sovjetski prostor, na Kavkaz i središnju Aziju, a sada u Ukrajinu “, rekao je Bennet. "I tako, ako bi Rusi na neki način iskoristili puni opseg svojih ovlasti u ishodu pregovora, vjerojatno bi nastojali ograničiti ukrajinsku vojnu suradnju s Turskom kako ne bi dodatno povećali tursku prednost u određenim tehnologijama poput bespilotnih letjelica."

Ukrajina pruža vrhunsko znanje o motorima i ne postavlja ograničenja za turske firme koje prodaju trećim stranama. Korištenje turskih dronova u sukobima poput građanskog rata u Etiopiji izazvalo je međunarodne kritike skupina za ljudska prava.

James Rogers, docent za ratne studije na Sveučilištu Južne Danske, kaže da turska industrija bespilotnih letjelica ne bi imala istu slobodu korištenja kada bi se okrenula svojim zapadnim saveznicima za motore.

"Postoji više ograničenja kada imate posla s dobavljačima iz Velike Britanije, Evrope ili Amerike, a to je nešto što će Turska svakako imati na umu", rekao je. "Znamo da su Sjedinjene Države biraju kome prodaju dronove i elemente bespilotnih letjelica diljem svijeta. To je bio jedan od razloga zašto je Turska pokrenula cijeli svoj program autohtonih bespilotnih letjelica jer Kongres nije želio odobriti prodaju Reaper-Predatora generacije dugotrajnih dronova srednje visine u Tursku."

FILE - A Russian serviceman walks past S-400 missile defense systems in central Moscow, Russia, April 29, 2019.
FILE - A Russian serviceman walks past S-400 missile defense systems in central Moscow, Russia, April 29, 2019.

Ranije ove godine, propao je istaknuti turski sporazum o vojnom helikopteru s Pakistanom zbog ograničenja Washingtona na korištenje američkih motora. Osim toga, Kongres je provodio pojačane kontrole nad isporukom vojnih komponenti Turskoj zbog Ankarine kupovine ruskog proturaketnog obrambenog sistema S-400.

Dok je Ankara dobila pohvale od Washingtona zbog svoje podrške Ukrajini, Aaron Stein, direktor istraživanja na Institutu za vanjsku politiku, očekuje male promjene u stavu Washingtona prema Turskoj.

"Jedna strana je da je Turska neprijateljski nastrojena prema Sjedinjenim Državama. Ona više nije saveznik, već protivnik. Dakle, trebali bismo je tretirati kao takvu. A druga strana je da pogrešno razumijemo Tursku i treba joj veliki zagrljaj jer je to tako važno. A vlada je negdje u sredini i obično trenutni događaji jačaju pozicije s obje strane", rekao je Stein.

S obzirom na izazove pronalaska alternative ukrajinskim motorima, turska industrija dronova vjerovatno će iskoristiti dronove kako bi osujetila ambicije Moskve i osigurala i Kijev i njegovu budućnost.

XS
SM
MD
LG