Linkovi

SAD u Vijeću sigurnosti: Svijet prošle noći za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu


Austria Nuclear Russia Ukraine War
Austria Nuclear Russia Ukraine War

Sjedinjene Države i njihovi saveznici žestoko su kritikovali Rusiju u petak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija zbog granatiranja i zauzimanja preko noći ukrajinske nuklearne elektrane najveće u Evropi, prenosi Reuters.

„Svijet je sinoć za dlaku spriječio nuklearnu katastrofu“, rekla je Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield), američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, na hitnom sastanku 15-članog Vijeća sigurnosti, koji je sazvan nakon što su ruske trupe zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje na jugoistoku Ukrajine.

„Napad Rusije sinoć je doveo najveću evropsku nuklearnu elektranu u veliki rizik. Bio je nevjerovatno nepromišljen i opasan ugrozivši bezbjednost civila širom Rusije, Ukrajine i Evrope“, rekla je Tomas-Grinfild.

Zvaničnici su i dalje zabrinuti zbog nesigurnih okolnosti, jer ukrajinsko osoblje radi pod ruskom kontrolom u ratnim uslovima van domašaja kontrolora.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Ujedinjenim nacijama Barbara Vudvord je rekla da se to ne smije ponoviti.

“Čak i usred ilegalne invazije na Ukrajinu, Rusija mora da nastavi da se bori podalje i zaštiti bezbjednost i sigurnost nuklearnih lokacija,“ istakla je.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi opisao je situaciju kao „normalne operacije, ali da u stvari nema ničeg normalnog u tome“.

Ruske snage zauzele su 4. marta najveću evropsku nuklearnu elektranu u teškim borbama na jugoistoku Ukrajine, što je izazvalo globalnu uzbunu, ali je veliki požar koji je izbio u zgradi za obuku ugašen, a zvaničnici su rekli da je postrojenje bezbjedno i da nema curenja radijacije.

"Reaktori ukrajinske nuklearne elektrane nisu oštećeni nakon što je projektil tokom noći pogodio obližnju zgradu na toj lokaciji", rekao je 4. marta šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi i dodao da vjeruje da je projektil ruski.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su tri ukrajinska vojnika poginula, a dvojica su ranjena u ruskom napadu na nuklearnu elektranu.

Rusko ministarstvo odbrane za požar je okrivilo "monstruozan napad ukrajinskih sabotera" i dodalo da ruske snage kontrolišu elektranu.

Svjetski lideri optužili su Rusiju da ugrožava bezbjednost čitavog kontinenta nakon što su njene snage granatirale najveći nuklearnu elektranu u Ukrajini.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da se Vladimir Putin "igra vatrom" napadajući nuklearnu elektranu na jugoistoku Ukrajine i pozvao ga da prestane da gađa takva mjesta.

"To nije opasno samo za Ukrajinu i Rusiju, opasno je i za Evropu, i to je igranje vatrom koja zaista prevazilazi sve što ima veze sa logikom", rekao je Wallace na konferenciji za novinare tokom posjete Kopenhagenu.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je prethodno da bi "nepromišljeni" napad mogao "direktno da ugrozi bezbjednost cijele Evrope".

Američki predsednik Joe Biden pozvao je Moskvu da prekine svoje vojne aktivnosti oko tog mjesta, dok je kanadski premijer Justin Trudeau rekao da "strašni napadi" iz Rusije "moraju odmah prestati".

Sva trojica lidera razgovarali su telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je "neodgovorno" rusko bombardovanje nuklearne elektrane i pozvao na prekid rata.

Kina je izrazila "ozbiljnu zabrinutost za bezbjednost" nuklearnih objekata u Ukrajini nakon napada ruskih snaga.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je novinarima da će Kina nastaviti da prati dešavanja u nuklearnoj elektrani u Zaporožju i da "poziva sve zainteresovane strane da ostanu mirne i uzdržane, spriječe dalju eskalaciju situacije i osiguraju bezbjednost nuklearnih postrojenja".

Video snimak iz nuklearne elektrane prikazao je eksplozije koje osvjetljavaju noćno nebo i izbacuju oblake dima.

IAEA je saopštila da "sa velikom zabrinutošću prati situaciju u Ukrajini i apeluje na maksimalnu uzdržanost kako bi se izbjegla bilo kakva akcija koja bi mogla ugroziti nuklearna postrojenja u zemlji".

Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi rekao je 2. marta da je primio pismo Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine u kojem se traži "neposredna pomoć kako bi se osigurala bezbjednost nuklearne elektrane u Černobilu i drugih nuklearnih objekata u država".

Grossi je rekao da je IAEA započela konsultacije o tom zahtjevu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG