Linkovi

IAEA: Nema radijacije poslije ruskog napada na nuklearnu elektranu u Ukrajini


Nuklearna elektrana Zaporožje (Foto: via REUTERS)
Nuklearna elektrana Zaporožje (Foto: via REUTERS)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je nije došlo do oslobađanja radijacije u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani, koju su poslije napada 4. marta zauzele ruske snage.

Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi rekao je da je ta agencija bila u kontaktu sa ukrajinskim nuklearnim regulatorom i osobljem najveće nuklearne elektrane Zaporožje, nakon što je pogođena zgrada na toj lokaciji.

Požar koji je poslije napada izbio u centru za obuku, a ne u samoj fabrici, je ugašen. Grossi je rekao da su dvije osobe povređene u požaru.

Zvaničnik Energoatoma, državnog preduzeća koje vodi četiri ukrajinske nuklearne elektrane, rekao je da nema daljih borbi, da je radijacija normalna i da ruske snage imaju kontrolu nad nuklearnom elekranom.

"Osoblje je na svojim radnim mjestima i obezbjeđuje normalan rad stanice", rekao je zvaničnik u poruci agenciji Reuters.

On je dodao da njegova organizacija više nema komunikaciju sa menadžerima elektrane, niti kontrolu nad situacijom.

Rusko ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da fabrika radi normalno. Za požar je okrivilo "monstruozan napad" ukrajinskih sabotera i dodalo da ruske snage kontrolišu elektranu.

XS
SM
MD
LG