Linkovi

BiH: Hitna sjednica Parlamenta o pomoći Ukrajini i sankcijama Rusiji. Zastupnici iz entiteta RS nisu došli


Parlament BiH Izvor: BIRN BiH
Parlament BiH Izvor: BIRN BiH

Među mjerama u zahtjevu za sazivanje sjednice, koji je potpisalo devet poslanika, navodi se omogućavanje ulaska ukrajinskih građana u BiH s ličnim kartama, produženje njihovog bezviznog boravka u BiH sa 30 na 90 dana, te osiguranje smještaja i slanje medicinske i druge humanitarne pomoći Ukrajini.

"Bosna i Hercegovina (BiH), kao država članica Ujedinjenih nacija (UN), danas je na ozbiljnom ispitu. Stoga glasno i jasno moramo osuditi agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu."

To je poručila Edita Đapo, poslanica Saveza za bolju budućnost (SBB), tokom rasprave o dnevnom redu hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u petak, 4. marta.

Na predloženom dnevnom redu je rasprava o pomoći Ukrajini te sankcijama Rusiji.

"Rusija je nasrnula na nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Ali Rusija godinama nasrće i na BiH, sistemski ugrožavajući put BiH ka Evropskoj uniji (EU) i NATO-u", rekla je Đapo.

Ona je predložila i da Predstavnički dom uputi zahtjev članicama Savjeta za sprovođenje mira (PIC) u BiH da suspenduju Rusku Federaciju iz PIC-a.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma, istakao je da će tokom rasprave biti predloženi zaključci koji se odnose na finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, ali i zaključci koji nalažu adekvatan prihvat izbjeglica iz te zemlje.

Zvizdić je rekao da svi organi BiH trebaju „jasno i glasno insistirati na već zauzetim stavovima osude agresije“ na Ukrajinu.

„Trebaju zauzeti jasne političke, pravne i sve druge stavove. Nikakva igra riječi i nikakav zahtjev za neutralnost neće umanjiti našu obavezu i odgovornost prema narodu Ukrajine. Pravni osnov za postupanje BiH uopće nije sporan. On postoji u više zakona, strategija i međunarodnih akata koje smo potpisali i ratificirali, naveo je Zvizdić.

Među mjerama u zahtjevu za sazivanje sjednice, koji je potpisalo devet poslanika, navodi se omogućavanje ulaska ukrajinskih građana u BiH s ličnim kartama, produženje njihovog bezviznog boravka u BiH sa 30 na 90 dana, te osiguranje smještaja i slanje medicinske i druge humanitarne pomoći Ukrajini.

Predlaže se i uvođenje sankcija fizičkim i pravnim osobama iz Rusije, te da se sugeriše Predsjedništvu BiH da Ukrajini pošalje vojnu pomoć.

''BiH je trenutno jedna od rijetkih evropskih država koja je agresiju osudila, ali još uvijek nije ppreduzela ovakve konkretne poteze, te je neophodno da Predstavnički dom održi hitnu sjednicu kako bi naložili Savjetu ministara BiH da preduzme određene mjere'', navodi se u zahtjevu za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma.

Zahtjev za hitnu sjednicu, potpisali su, osim predsjedavajućeg Denisa Zvizdića iz stranke Narod i pravda i zastupnici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Mariković-Lepić i Damir Arnaut, zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Miladina i Zukan Helez te zastupnica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Poslanici iz Republike Srpske ne prisustvuju sjednici

Poslanici Predstavničkog doma iz entiteta Republika Srpska (RS) ne prisustvuju sjednici, jer smatraju da to tijelo nema nadležnost da raspravlja o spoljnjoj politici BiH, već da je to posao Predsjedništva BiH.

"Uvjereni smo da je ta sjednica zakazana da bi produbila podjele i izazivala sukobe u BiH, uvlačeći nas u raspravu o sukobima u Ukrajini", navedeno je u saopštenju Kluba poslanika Srpski klub u četvrtak, 3. marta.

Za usvajanje zakona i pojedinih odluka u Predstavničkom domu potrebno je da za njih, osim opšte većine, glasa i većina poslanika iz oba entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG