Linkovi

Počeci pandemije COVID19 sežu do tržnice u Wuhanu


FILE - The Huanan Seafood Wholesale Market sits closed in Wuhan in central China's Hubei province, Jan. 21, 2020.
FILE - The Huanan Seafood Wholesale Market sits closed in Wuhan in central China's Hubei province, Jan. 21, 2020.

Tri studije, koje još nisu recenzirane i objavljene, otkrivaju intrigantne naznake o tome kako je počela pandemija COVID-19. Dva izvještaja prate izbijanje pandemije na ogromnoj tržnici Huanan na kojoj su se prodavale žive životinje u Wuhanu u Kini.

Treći ukazuje da se koronavirus SARS-CoV-2 prelio sa životinja - vjerojatno onih koji se prodaju na tržnici - na ljude najmanje dva puta u novembru ili decembru 2019.

Prošlog maja virolog Michael Worobey, autor dva od spomenuta tri rada, predvodio je pismo objavljeno u Science u kojem su on i drugi istraživači tražili od naučne zajednice da ima otvoren um i za mogućnost da je pandemija proizašla iz laboratorijskog curenja, odnosno nekog laboratorijskog incidenta. Sada, dokazi jačaju ideju da porijeklo pandemije leži u divljim životinjama koje se prodaju na tržnicama poput tržnice Huanan u Wuhanu, kaže on. „Kada pogledate sve dokaze, jasno je da je ovo počelo na tržnici", dodaje Worobey.

Michael Worobey, vodeći stručnjak za praćenje evolucije virusa na Univerzitetu u Arizoni, već je u novembru 2021. godine u Science objavio jedan izvještaj koji favorizira tezu da je virus došao s tržnice Huanan. On je došao do zaključka kako postoje odstupanja u vremenskoj liniji razvoja pandemije, pročešljavajući ono što je već objavljeno u medicinskim časopisima, kao i video intervjue u kineskim novinama s ljudima vjeruje se da ima prve dvije dokumentirane infekcije. „U ovom gradu od 11 miliona ljudi, polovica ranih slučajeva povezana je s mjestom koje je veličine nogometnog igrališta", rekao je tad dr. Worobey. „Postaje vrlo teško objasniti taj obrazac ako epidemija nije započela na tržnici".

Ove nove studije, koje tek trebaju biti recenzirane i objavljene, predstavljaju dodatan teg na vagi rasprave o porijeklu virusa SARS-CoV-2 u korist prevage hipoteze da se virus prelio s divljih životinja.

U jednoj od dvije nove studije, dr. Worobey i njegove kolege predstavljaju dokaze da su se divlji sisari koji su možda nosili koronavirus prodavali u decembru 2019. Ali nijedna divlja životinja nije bila ostavljena na tržnici Huanan do trenutka kada su kineski istraživači stigli početkom 2020. radi prikupljanja genetičkih uzoraka jer je tržnica dekontaminirana i dezinficirana.

Međutim, zahvaljujući kineskom naučniku Xiao Xiao, koji je mjesecima prije izbijanja prvih slučajeva COVID-19 prikupljao dokaze o životinjskim vrrstama koje su se prodavale na Huanan tržnici, postoje dokazi da su na ovom mjestu bile prisutne životinje koje su bile mogući vektor virusa. Prema ovim podacima, kune, feretke civetke, rakunski psi i drugi sisari za koje se zna da u sebi nose koronavirus godinama su se prodavali na u trgovinama diljem Wuhana, uključujući i Huanan tržnicu.

U drugoj studiji ​koju je predvodio dr. Worobey je pokazano kako je prvi prenos zoonoze vjerovatno uključivao viruse loze B i dogodio se krajem novembra ili početkom decembra 2019. godine i ne ranije od početka novembra 2019. godine, dok se pojava loze A vjerovatno dogodila unutar nekoliko sedmica od prvog događaja.

Zasebne linije analize upućuju na to da je virus krenuo s tržnice, i kako kaže dr. Worobey, krajnje je nevjerojatno da su dvije različite loze SARS-CoV-2 mogle biti izvedene iz laboratorija, a zatim slučajno završile na tržnici.

Treća studija ​dolazi od kineskih naučnika iz tamošnjih Centara za kontrolu bolesti i ona pruža uvjerljive dokaze o prevalenci SARS-CoV-2 na tržnici Huanan tokom rane faze izbijanja COVID-19.

Ovdje se radi o daleko jačim dokazima u odnosu na spekulacije grupe mađarskih naučnika koji su nedavno tvrdili kako su našli genetičke tragova SARS-CoV-2 u uzorcima tla Antarktika prikupljenim 2018. i 2019. Ovi uzorci imaju čudne mutacije koje ukazuju da to da bi to mogli biti srodnici SARS.-CoV-2 odnosno ranije varijante virusa, ali ne pružaju dokaze o tome da je virus procurio iz laboratorije. Za sada ovaj rad nije publikovan niti u obliku preprinta, a stručnjaci kažu da ako su sporni uzorci sekvencirani početkom 2020. godine, onda bi mogli biti kontaminirani nekim ranim uzorcima pacijenata.

Za sada, hipoteza kako se radi p prirodnom prelijevanju virusa s divljih životinja na ljude stoji na mnogo čvršćim nogama od teze da se radi laboratorijskom incidentu, i daleko je plauzibilnija od mišljenja da je neko namjerno konstruirao virus.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG