Linkovi

Najnovije

Bijela kuća uvodi alat za provjeru klimatske pravde bez rasnog faktora

Termoelektrana na ugalj u Wyomingu u julu 2018.
Termoelektrana na ugalj u Wyomingu u julu 2018.

Bidenova administracija objavila je alat za provjeru kako bi olakšala identifikovanje ugroženih zajednica koje su dugo bile izložene štetnim uticajima na životnu sredinu, ali rasa kao faktor neće biti uključena u to gdje će resursi biti usmjereni.

Zvaničnici administracije rekli su novinarima u petak da će isključivanje rasnog faktora smanjiti vjerovatnoću da projekti budu izloženi pravnim izazovima i da će ih biti lakše braniti, iako su priznali da je rasa bila glavni faktor u pogledu toga ko je iskusio ekološku nepravdu.

Odluku su oštro osporili članovi zajednice za zaštitu životne sredine.

"To je veliko razočaranje i velik nedostatak u pokušaju identifikovanja onih zajednica koje su najteže pogođene zagađenjem", rekao je Robert Bullard, profesor urbanog planiranja i politike zaštite životne sredine na Univerzitetu Texas Southern u Houstonu i član Savjetodavnog vijeća za ekološku pravdu Bijele kuće.

Predsjednik Joe Biden stavio je borbu protiv klimatskih promjena kao prioritet svoje administracije, a u sveobuhvatnoj izvršnoj naredbi obećao je da će "ostvariti ekološku pravdu u zajednicama širom Amerike".

Cilj naredbe, koju je potpisao tokom prve sedmice na dužnosti, je da 40% ukupnih koristi od ulaganja u klimu i životnu sredinu ide zajednicama u nepovoljnom položaju. Alat je ključna komponenta za provođenje te inicijative nazvane Justice40.

Brenda Mallory, predsjednica Vijeća za kvalitetu okoliša Bijele kuće, rekla je da će alat pomoći u usmjeravanju federalnih ulaganja u klimu, čistu energiju i poboljšanja životne sredine u zajednicama "koje su predugo bile izostavljene i zaostavljene".

Catherine Coleman Flowers, članica savjetodavnog vijeća koja je učestvovala u radnoj grupi koja je Bidenu dala preporuke za alat, rekla je da se slaže s potezom da se rasa isključi kao pokazatelj.

Rekla je da je ovaj alat dobar početak i da se nada da će se vremenom poboljšati, te da je bolji od kreiranja alata koji uključuje rasu kao faktor, a zatim bude odbijen od strane Vrhovnog suda. Rekla je, "rasa je faktor, ali rasa nije jedini faktor."

"Biti marginalizovan na druge načine je faktor", rekla je.

Alat za provjeru koristi 21 faktor, uključujući onečišćenje zraka, zdravstvene ishode i ekonomski status, kako bi identifikovao zajednice koje su najosjetljivije na ekološku i ekonomsku nepravdu.

Međutim, izostavljanje rase kao faktora u suprotnosti je sa ozbiljnim naučnim istraživanjima koja pokazuju da je rasa najveća odrednica kada je riječ o tome ko doživljava štetne uticaje na životnu sredinu, naglasili su stručnjaci za ekološku pravdu.

"Ovo je bila politička odluka", rekao je Sacoby Wilson, vanredni profesor u Školi javnog zdravlja na Univerzitetu Maryland. "Ovo nije bila naučna odluka ili odluka temeljena na podacima."

Wilson je proučavao distribuciju zagađivača životne sredine i pomogao je u razvoju alata za mapiranje, poput onog koji je Vijeće za kvalitetu životne sredine objavilo u petak.

Ovo nije prvi takav alat koji postoji u Sjedinjenim Državama, pa čak ni u federalnoj vladi. Kalifornija, Maryland, Michigan i New Jersey godinama imaju ovakve alate. I Agencija za zaštitu životne sredine ima sličan alat, EJ Screen. Mnogi od tih alata za provjeru uključuju neke informacije o rasnom sastavu zajednica zajedno s podacima o životnoj sredini i zdravlju.

Javnost ima 60 dana za korištenje alata i davanje povratnih informacija. Vijeće za kvalitetu životne sredine u petak je, takođe, objavilo da Nacionalne akademije nauke, inženjerstva i medicine rade na pokretanju studije o postojećim alatima.

See all News Updates of the Day

Zakonima o umjetnoj inteligenciji Evropa postavlja mjerila za ostatak svijeta

EU Europe AI
EU Europe AI

Značajna evropska pravila o umjetnoj inteligenciji stupit će na snagu sljedećeg mjeseca nakon što su zemlje EU u utorak podržale politički dogovor postignut u decembru, postavljajući potencijalno globalno mjerilo za tehnologiju koja se koristi u poslovanju i svakodnevnom životu.

Zakon Evropske unije o umjetnoj inteligenciji sveobuhvatniji je od pristupa lakog dobrovoljnog poštivanja propisa Sjedinjenih Država, dok kineski pristup ima za cilj održavanje društvene stabilnosti i državne kontrole.

Glasanje zemalja EU uslijedilo je dva mjeseca nakon što su zakonodavci EU podržali zakon o umjetnoj inteligenciji koji je izradila Evropska komisija 2021. godine nakon što su unijeli niz ključnih izmjena.

Zabrinutost da AI doprinosi dezinformacijama, lažnim vijestima i materijalima zaštićenim autorskim pravima, intenzivirala se širom svijeta posljednjih mjeseci usred rastuće popularnosti generativnih AI sistema kao što je Microsoft, OpenAI ChatGPT i Google chatbot Gemini.

"Ovaj značajan zakon, prvi te vrste u svijetu, rješava globalni tehnološki izazov koji također stvara mogućnosti za naša društva i ekonomije", rekao je belgijski ministar za digitalizaciju Mathieu Michel u izjavi.

"Sa Zakonom o umjetnoj inteligenciji, Europa naglašava važnost povjerenja, transparentnosti i odgovornosti kada se radi o novim tehnologijama, dok istovremeno osigurava da ova tehnologija koja se brzo mijenja može procvjetati i potaknuti europske inovacije", rekao je.

Zakon o vještačkoj inteligenciji nameće stroge obaveze transparentnosti visokorizičnim sistemima vještačke inteligencije, dok će takvi zahtjevi za AI modele opšte namjene biti lakši.

Ograničava vladinu upotrebu biometrijskog nadzora u realnom vremenu u javnim prostorima na slučajeve određenih zločina, sprječavanje terorističkih napada i potragu za osobama osumnjičenim za najteže zločine.

Novi zakon će imati uticaja izvan bloka od 27 zemalja, rekao je Patrick van Eecke iz advokatske firme Cooley.

"Zakon će imati globalni doseg. Kompanije izvan EU koje koriste podatke o klijentima EU u svojim AI platformama morat će se pridržavati. Druge zemlje i regije će vjerovatno koristiti Zakon o umjetnoj inteligenciji kao nacrt, baš kao što su to činile s GDPR-om", rekao je on, pozivajući se na pravila o privatnosti EU.

Dok će se novi zakon primjenjivati 2026. godine, zabrane korištenja umjetne inteligencije u društvenom bodovanju, prediktivnoj policiji i neciljanom skidanju slika lica s interneta ili CCTV snimaka stupit će na snagu za šest mjeseci nakon što nova uredba stupi na snagu.

Obaveze za AI modele opšte namjene će se primjenjivati nakon 12 mjeseci, a pravila za AI sisteme ugrađene u regulirane proizvode za 36 mjeseci.

Kazne za prekršaje kreću se od 7,5 miliona eura ili 1,5% prometa do 35 miliona eura ili 7% globalnog prometa u zavisnosti od vrste prekršaja.

Zašto je Bidenova Bijela kuća odabrala Keniju za svoju prvu državnu posjetu jednog afričkog lidera

Kenijski predsjednik William Ruto nakon polaganja vijenca na grobnice Martina Luthera Kinga mlađeg i Corette Scott King, tokom zaustavljanja u King Centru u Atlanti, Georgia, 20. maja 2024., u sklopu njegove državne posjete Sjedinjenim Državama.
Kenijski predsjednik William Ruto nakon polaganja vijenca na grobnice Martina Luthera Kinga mlađeg i Corette Scott King, tokom zaustavljanja u King Centru u Atlanti, Georgia, 20. maja 2024., u sklopu njegove državne posjete Sjedinjenim Državama.

Bijela kuća kaže da je odabrala Keniju za svoju prvu državnu posjetu jednog afričkog lidera iz mnogo razloga - ne samo zato što se istočnoafrička zemlja pojačala na globalnoj sceni, nudeći osoblje mirovnim misijama Ujedinjenih naroda na Haitiju, možda već ove sedmice.

Dopisnica VOA-e iz Bijele kuće Anita Powell sastala se sa Frances Brown, novoimenovanom direktorkom za afrička pitanja u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, uoči državne posete kenijskog predsjednika Williama Ruta.

Razgovarali su o nizu pitanja, uključujući tehnologiju, upravljanje klimom, otpis dugova, demokratiju, zdravlje i još mnogo toga.

Intervju je uređen radi kratkoće i jasnoće.

Glas Amerike: Za nekoliko dana, predsjednik Joe Biden ugostiće kenijskog predsjednika Williama Ruta u Bijeloj kući, njegovog prvog afričkog lidera u državnoj posjeti. Zašto je odabrana Kenija i koje rezultate možemo očekivati?

Frances Brown, direktorica NSC-a za afrička pitanja: Odabrali smo Keniju iz nekoliko razloga. Broj 1 je Kenija-SAD partnerstvo je zaista preraslo iz regionalno fokusiranog u globalno. ... i vidimo mnogo komplementarnosti u smislu onoga što pokušavamo da uradimo na klimi. Ono što pokušavamo da uradimo u vezi sa dugovima za svijet u razvoju i bezbjednosnim pitanjima.

Frances Brown, novoimenovana direktorka za afrička pitanja u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, 20. maja 2024.
Frances Brown, novoimenovana direktorka za afrička pitanja u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, 20. maja 2024.

Drugi razlog zbog kojeg smo željeli da imamo ovu državnu posjetu Kenije je taj što smo oboje demokratije, i naša veza je veoma duboka kao demokratije, a naša veza je veoma duboka na međuljudskim vezama.

Treći razlog je taj što Kenija i SAD zaista rade slično u smislu dovođenja privatnog sektora u rješavanje globalnih izazova. Dakle, puno ćemo pričati o tome. Rezultati koje ćete vidjeti su u domenima tehnologije, čiste energije i klimatske tranzicije, otplate dugova, demokratije, međuljudskih veza i pitanja vezanih za zdravlje.

Glas Amerike: Kenija se nada da će uskoro imati mirovne snage na Haitiju. Zašto je ovo toliko važno za administraciju?

Brown: Zaista pozdravljamo Kenijce koji dižu ruku da pomognu u vođenju ove multinacionalne misije podrške sigurnosti na Haitiju, jer je to na neki način primjer onoga što sam upravo spomenula da Kenija diže ruku da riješi probleme čak i izvan svog regiona. ... Kao što možda znate, planiranje je u toku već nekoliko mjeseci. Uključuje policijske stručnjake iz cijelog svijeta koji rade na razvoju koncepta operacija. Kenija ne ide sama. SAD su dale 300 miliona dolara za ovo, tako da je to velika stvar za nas.

Glas Amerike: Postoje li neki drugi bezbjednosni sporazumi do kojih bi ove dvije zemlje mogle doći tokom državne posjete?

Brown: Rekla bih da pazite na ovaj prostor, jer mislim da je sigurnosna saradnja sa Kenijom zaista važna.

Glas Amerike: Hoće li biti fokusiran na prijetnje iz Somalije ili iz drugih dijelova istočne Afrike?

Brown: SAD i Kenija već dugo sarađuju po pitanju Somalije. Mislim da možete naći najave vezane za sigurnost koje idu dalje od toga.

Glas Amerike: Američke trupe se povlače iz Sahela i takozvanog "pojasa puča". Koje su zabrinutosti administracije o sigurnosti u regionu Sahela, posebno kada Rusija širi svoj otisak tamo?

Brown: Kao što je naširoko objavljeno, vršimo uredno povlačenje iz Nigera. Reći ću da je prilično u skladu sa [kontraterorističkim] stavom naše administracije općenito da smo unijeli promjene u naš stav koje su u skladu s našom politikom. Nije tajna da je demokratija na koljenima na mnogim mjestima širom svijeta.

Ako razgovarate sa stručnjacima za demokratiju, demokratija je na otprilike 20. godini globalnog pada. Dakle, Afrika nije usamljena u tom pogledu. Bidenova administracija je fokusirana na podizanje i partnerstvo s demokratijama kako bi im pomogla da napreduju.

Možda ste vidjeli USAID-ovu inicijativu za postizanje demokratije. Radimo sa nekoliko afričkih zemalja na tome. I mislim da je to, opet, nešto o čemu ćemo mnogo razgovarati s Kenijcima, jer je predsjednik Ruto govorio o imperativu demokratskog ispunjenja.

Glas Amerike: Što se tiče pitanja trgovine i Zakona o afričkom rastu i mogućnostima — očigledno, ovo će biti odluka Kongresa, ali kako se administracija osjeća o prednostima trgovine i trgovine bez barijera sa Sjedinjenim Državama?

Brown: Predsjednik Biden je zaista bio glasan da vidi ponovnu autorizaciju AGOA-e i modernizaciju AGOA-e kao veliki prioritet. To je bilo ogromno, mislim iz naše perspektive, ali i iz perspektive regiona. To je nešto o čemu puno čujemo od naših kenijskih partnera. Očekujemo to od Kongresa. Ali kao što znate, ponovna ovlaštenja dolaze sljedeće godine, i očito se nadamo da će se stvari pokrenuti prije toga.

Glas Amerike: Predsjednikov plan za hitne slučajeve za pomoć AIDS-u – koji je doslovno bio spas za ljude širom afričkog kontinenta – biće obnovljen sljedeće godine. Kako Bijela kuća vidi ovaj program kao doprinos nacionalnoj sigurnosti?

Brown: Vidimo PEPFAR kao neophodan. I kao što znate, PEPFAR je bio podržan dvostranačkom kongresnom podrškom i širom administracija od prvobitne inicijative Georgea W. Busha. Mislimo da PEPFAR pruža usluge za ljude širom kontinenta, i mi smo ponosni što ga podržavamo i tražimo ponovnu autorizaciju.

Glas Amerike: Kada će predsjednik Biden posjetiti Afriku i gdje će ići?

Brown: Dakle, u ovom trenutku ne mogu praviti vijesti najavljujući predsjednička putovanja. Ali ono što ću reći je do sada, mislim da je posvećenost predsjednika Bidena odnosu s kontinentom prilično jasna. Ako razmišljate o Keniji, ovo je prva državna posjeta koju u ovom mandatu dajemo zemlji koja nije članica G20. Bilo je samo pet drugih državnih posjeta. ... Ali onda samo pogledate stalan tok službenih putovanja kabineta na kontinent u protekle dvije godine - prema našem prebrojavanju, 24 direktora ili službenika na nivou kabineta su otišli na to putovanje, a svi su ponijeli svoje agenda.

Takođe bih rekao da je samo u pogledu drugih načina na koje je predsjednik Biden pokazao svoju posvećenost, zalaganje za članstvo AU [Afričke unije] u G20 bilo ogromno. Zalaganje za više afričkih sjedišta i međunarodnih finansijskih institucija i sve druge transformativne investicije.

Glas Amerike: Upravo ste se pridružili NSC-u u ovom svojstvu. Koje prioritete donosite?

Brown: Mislim da ovaj položaj vidim kao pomak naprijed na afirmativnoj agendi koju je predsjednik Biden prvi iznio i Strategiji za podsaharsku Afriku, koja je objavljena krajem 2021. Zatim Samit afričkih lidera, koji je došao na kraju 2022. Ta dva događaja su pokrenula dosta inicijativa. Sada idemo naprijed u implementaciji.

Istovremeno, naravno, u NSC-u se hitno ponekad nadmeće sa važnim, pa smo, naravno, zaokupljeni upravljanjem krizama. I zaista smo otriježnjeni zbog kriza koje se dešavaju u mnogim dijelovima kontinenta. Dakle, svoju ulogu doživljavam kao balans između to dvoje, i oduševljena sam što sam u tome.

Poljska: 9 muškaraca uhapšeno pod optužbama da su ruski saboteri

Poljski vojnici postavljaju barijere na granici sa Rusijom
Poljski vojnici postavljaju barijere na granici sa Rusijom

Poljska je uhapsila devet osoba u vezi sa aktima sabotaže počinjenih u zemlji po nalogu ruskih službi, rekao je premijer Donald Tusk kasno u ponedjeljak.

Varšava kaže da je njena pozicija centra za snabdijevanje Ukrajine postala ključna meta ruskih obavještajnih službi i optužuje Moskvu da pokušava da destabilizuje zemlju.

"Trenutno imamo devet osumnjičenih uhapšenih i optuženih za učešće u aktima sabotaže u Poljskoj direktno u ime ruskih službi", rekao je Tusk privatnoj televiziji TVN24. "Ovo uključuje premlaćivanje, paljevinu i pokušaj paljevine."

On je rekao da Poljska sarađuje sa svojim saveznicima po tom pitanju i da su zavjere također pogodile Litvaniju, Latviju i možda i Švedsku.

Ruska ambasada u Varšavi nije odmah odgovorila na upit za komentar.

Tusk je ranije ovog mjeseca rekao da će Poljska dodijeliti dodatnih 100 miliona zlota (25,53 miliona dolara) svojim obavještajnim službama zbog prijetnje iz Rusije.

U aprilu su u Poljskoj uhapšena dvojica Poljaka pod sumnjom da su napali Leonida Volkova, prognanog najvišeg pomoćnika pokojnog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Poljski premijer je tada rekao da je Poljska privela i bjeloruskog državljanina koji radi za Rusiju za kojeg se sumnja da je naručio napad.

Još jedan državljanin Poljske uhapšen je u aprilu i optužen za planove za saradnju sa ruskim stranim obavještajnim službama u pripremi za mogući pokušaj ubistva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Kremlj je tada odbio da komentariše slučaj.

Mediji su objavili i privođenje Poljaka koji je osumnjičen da je u Argentini prijetio ruskom ekonomisti i aktivisti Maksimu Mironovu i napao njegovu suprugu.

Palestinski zdravstveni zvaničnici: 7 mrtvih u izraelskom napadu na Zapadnoj obali

Izraelska vojna vozila tokom racije u izbjegličkom kampu Jenin na Zapadnoj obali, 21. maja 2024.
Izraelska vojna vozila tokom racije u izbjegličkom kampu Jenin na Zapadnoj obali, 21. maja 2024.

Izraelske snage izvele su u utorak smrtonosni napad na okupiranoj Zapadnoj obali, dok nastavljaju borbe protiv Hamasovih militanata u južnom pojasu Gaze. Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant odbacio potez glavnog tužioca MKS da traži naloge za hapšenje Gallanta i premijera Benjamina Netanyahua .

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da su izraelske snage ubile sedam osoba tokom racije u gradu Jenin na Zapadnoj obali, a šef vladine bolnice Jenin rekao je da je jedan od ubijenih bio doktor hirurgije.

Izraelska vojska je izvijestila o operaciji usmjerenoj na militante i rekla je da su njene snage pucale na nekoliko boraca.

Izraelske kopnene trupe i avioni bili su uključeni u borbe u Rafi, u južnoj Gazi, dok su se trupe borile i protiv militanata u centralnoj i sjevernoj Gazi, saopćila je vojska.

Gallant je u utorak objavio saopćenje u kojem je zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje protiv njega i Netanyahua nazvao "sramotnim".

"Pokušaj tužioca Karima Kana da uskrati Državi Izrael pravo na samoodbranu i oslobađanje njenih talaca mora biti neprihvatljivo odbačen", rekao je Gallant u objavi na X.

Khan je u ponedjeljak najavio da traži naloge za Netanyahuom i Gallantom, zajedno s trojicom čelnika Hamasa u Gazi, zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u vezi s ratom Izrael-Hamas.

Netanyahu je u ponedjeljak rekao da je potez tužioca "moralna pogreška historijskih razmjera".

Američki predsjednik Joe Biden osudio je, kako je rekao, odluku tužioca MKS-a da izjednači Hamasove terorističke napade i otmice civila u južnom Izraelu s izraelskom vojnom praksom u Gazi.

Zahtjev tužioca Međunarodnog krivičnog suda za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera je "nečuveno", rekao je predsjednik Biden u izjavi od ponedjeljka.

I da budem jasan: šta god ovaj tužilac mogao da implicira, ne postoji ekvivalencija — nikakva — između Izraela i Hamasa“, rekao je Biden.

U odvojenoj izjavi, američki državni sekretar Antony Blinken ponovio je komentare predsjednika Bidena i nazvao "sramnim" potez MKS-a da uporedi Izrael s Hamasom.

Hamas je brutalna teroristička organizacija koja je izvršila najgori masakr Židova od Holokausta i još uvijek drži desetke nevinih ljudi kao taoce, uključujući Amerikance”, rekao je Blinken.

Američki državni sekretar je dodao da bi ova odluka “mogla ugroziti tekuće napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre kojim bi se izvukli taoci i povećala humanitarna pomoć, što su ciljevi koje Sjedinjene Države nastavljaju neumorno slijediti”.

Raseljeni Palestinci u redu za vodu u kampu zapadno od Deir al-Balaha u Pojasu Gaze, 21. maja 2024.
Raseljeni Palestinci u redu za vodu u kampu zapadno od Deir al-Balaha u Pojasu Gaze, 21. maja 2024.

Hamas, kojeg su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge zemlje proglasile terorističkom organizacijom, također je osudio odluku tužioca MKS-a i optužio ga da pokušava "izjednačiti žrtvu sa dželatom".

U saopćenju od ponedjeljka, Hamas je rekao da ima pravo da se odupre izraelskoj okupaciji, uključujući "oružani otpor".

Balkees Jarrah, pomoćnik direktora međunarodne pravde u Human Rights Watchu, pozdravio je Khanovu odluku.

Ovaj principijelni prvi korak tužioca otvara vrata odgovornima za zločine počinjene posljednjih mjeseci da odgovaraju za svoje postupke na pravičnom suđenju”, rekao je Jarrah u izjavi od ponedjeljka.

Predsjedništvo Južnoafričke Republike također je pozdravilo najavu MKS-a u ponedjeljak.

Tužilac MKS-a Khan objavio je u ponedjeljak da njegov ured vjeruje da svih pet osoba snose odgovornost za djela protiv čovječnosti.

On je u saopćenju naveo da Netanyahu i Gallant "snose krivičnu odgovornost" za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja i namjerno usmjeravanje napada na civile "kao sredstvo za eliminaciju Hamasa, osiguranje povratka talaca koje je Hamas oteo, i kolektivno kazniti civilno stanovništvo Gaze, koje su doživljavali kao prijetnju Izraelu.

Osim toga, rekao je Khan, vođa Hamasa u Gazi Yahya Sinwar, komandant vojnog krila Hamasa Mohammed Diab Ibrahim al-Masri i šef političkog biroa Hamasa Ismail Haniyeh odgovorni su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistvo , uzimanje talaca kao ratni zločin, silovanje, drugo seksualno nasilje i mučenje.

"Moja kancelarija smatra da su te osobe planirale i potaknule činjenje zločina 7. oktobra 2023. godine i da su svojim postupcima, uključujući lične posjete taocima ubrzo nakon njihove otmice, priznale svoju odgovornost za te zločine", rekao je Khan. “Tvrdimo da ovi zločini ne bi mogli biti počinjeni bez njihovih radnji.

Tužilac mora zatražiti naloge od pretpretresnog vijeća od troje sudija, koje će prvo ispitati dokaze prije nego što odluče da li će nastaviti s nalozima za hapšenje.

Izrael nije član MKS-a, pa čak i ako se izdaju nalozi za hapšenje, Netanyahu i Gallant se ne suočavaju s neposrednim rizikom od krivičnog gonjenja. Ali Khanova najava povećava izolaciju Izraela dok on nastavlja sa svojim ratom, a prijetnja hapšenjem mogla bi otežati izraelskim vođama putovanje u inostranstvo.

Izraelski rat u Gazi pokrenut je oktobarskim terorističkim napadom Hamasa na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi i doveo do hvatanja oko 250 talaca, prema izraelskim zvaničnicima.

U naknadnoj izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je više od 35.500 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje uključuje civile i borce u svom popisu, ali kaže da su većina mrtvih žene i djeca.

Izrael kaže da je ubio više od 14.000 militanata i oko 16.000 civila.

Više od 900.000 ljudi - oko 40 posto stanovništva Gaze - raseljeno je u protekle dvije sedmice, uključujući oko 812.000 ljudi iz Rafaha i više od 100.000 drugih u sjevernoj Gazi, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric tokom brifinga u ponedjeljak.

Rekao je da je više od 75 posto Pojasa Gaze – nekih 285 kvadratnih kilometara – pod naredbom za evakuaciju, usljed eskalacije neprijateljstava.

Prema međunarodnom humanitarnom pravu, civili – bilo da se kreću ili ostaju – moraju biti zaštićeni. Gdje god da se nalaze u Gazi, njihove osnovne potrebe, uključujući hranu, sklonište, vodu i zdravlje, moraju biti zadovoljene”, dodao je Dujarric.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Associated Pressa, agencije France-Presse i Reutersa.

Šetnja dvorištem američkih predsjednika

Ružičnjak u Bijeloj kući u Washingtonu, 10. maja 2024.
Ružičnjak u Bijeloj kući u Washingtonu, 10. maja 2024.

Tokom 19. vijeka, ljudi su mogli da šetaju Bijelom kućom kad god su željeli. Ali ovih dana, predsjednikovo dvorište pomno nadgleda američka tajna služba.

Ipak, dva puta godišnje u proljeće i jesen, javnost se postrojava ispred kapija Bijele kuće kako bi imala priliku istražiti ono za što Park Service kaže da je najstariji stalno održavani krajolik u Sjedinjenim Državama.

Prekrasan pogled sa južnog travnjaka Bijele kuće u Washingtonu, 10. maja 2024.
Prekrasan pogled sa južnog travnjaka Bijele kuće u Washingtonu, 10. maja 2024.

Obilasci vrta u Bijeloj kući se uglavnom održavaju u aprilu i oktobru, ali ovogodišnja proljetna turneja održana je u maju.

Oni su puni tradicije. Puni su lepote. Znate, ja lično mislim da je tužno što moraju biti tako sigurni, ali to je samo neophodnost modernog života”, kaže Marta McDowell, autorica knjige “All the Presidents’ Gardens”.

Gostima je dozvoljeno da izbliza pogledaju vrt ruža, koji se nalazi izvan Ovalnog ureda, gdje predsjednik radi. Vrt je poznat po svom pravokutniku trave oivičenom ružama i često je pozadina za zvanične događaje poput potpisivanja zakona i konferencija za štampu. Predsjednik John F. Kennedy bio je pokretač osnivanja Ružinog vrta 1962. godine.

Bila je to posjeta Bakingemskoj palati koja je motivisala Džona Kenedija da poželi da uradi neku vrstu fejsliftinga za baštu ispred Ovalnog ureda u zapadnom krilu, jer se pomalo istrošio, izgledao je prerastao“, kaže Mekdauel.

Pogled na ruže u Rose Gardenu u Bijeloj kući u Washingtonu, 10. maja 2024.
Pogled na ruže u Rose Gardenu u Bijeloj kući u Washingtonu, 10. maja 2024.

Verzija vrta koju posjetitelji vide danas je renovirana verzija koju je nadgledala prva dama Melanija Trump 2020. godine. Gospođa Trump se suočila s odgovorom kada je predstavila renoviranje, koje je uključivalo uklanjanje 10 stabala cvjetnih jabuka.

Osjećala sam da je to nepravedna kritika renoviranja bašte,” kaže McDowell. “Imali su zaista sjajnu grupu ljudi koji su radili istraživanje za tu baštu. Bila je potrebna nova infrastruktura. Bilo je problema s tim od samog početka. Mislim, da li mi nedostaju jabuke? Da. Ali da li je lako uzgajati ruže ispod drveća? Ne, to je skoro nemoguće.

Kuhinjski vrt Bijele kuće u Washingtonu, 10. maja 2024.
Kuhinjski vrt Bijele kuće u Washingtonu, 10. maja 2024.

Posjetioci šetaju kružnom petljom na južnom travnjaku Bijele kuće, gdje također mogu vidjeti košnice pčela Bijele kuće i Kuhinjski vrt koji je osnovala prva dama Michelle Obama 2009. Prva dama Jill Biden dodala je vrt za rezanje cvijeća.

Jedna od završnih stanica na turneji je bašta Žaklin Kenedi, poznata i kao bašta prve dame.

Vrt Jacqueline Kennedy u Bijeloj kući u Washingtonu, 10. maja 2024.
Vrt Jacqueline Kennedy u Bijeloj kući u Washingtonu, 10. maja 2024.

Iako na toj lokaciji postoji bašta od 1903. godine, sadašnja inkarnacija je posvećena 1965. Dizajnirala ju je Rachel Lambert Mellon, koja je također redizajnirala Ružin vrt za Kenedijeve. Vrt ostaje u cvatu veći dio godine jer je zasađen sezonskim cvijećem.

Posjetioci takođe mogu da uživaju u kultnim pogledima sa Bijelom kućom u centru.

To je naša zajednička tačka“, kaže McDowell, i to je nešto što treba slaviti.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG