Linkovi

Poziv država da se dozvoli odlazak iz Afganistana


A member of Taliban stands guard as people walk at the entrance gate of Hamid Karzai International Airport in Kabul, Afghanistan, August 16, 2021.REUTERS/Stringer
A member of Taliban stands guard as people walk at the entrance gate of Hamid Karzai International Airport in Kabul, Afghanistan, August 16, 2021.REUTERS/Stringer

Više od 60 zemalja izdalo je zajedničko saopštenje u kojem se kaže da Afganistancima i stranim građanima koji žele napustiti zemlju mora biti dopušteno da odu, kao i da aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni, navodi američki State Department.

Američka vlada i zemlje među kojima su Austrija, Velika Britanija, Kanada, Njemačka, Španija, Italija, Japan, Južna Koreja, rekle su u zajedničkom saopštenju da "oni na pozicijama moći i vlasti širom Afganistana snose odgovornost za zaštitu ljudskih života i imovine, kao i za trenutnu obnovu sigurnosti i javnog reda".

Dodali su da "afganistanski narod zaslužuje da živi sigurno i s dostojanstvom". "Mi u međunarodnoj zajednici spremni smo da mu pomognemo."

Pentagon je odobrio dodatnih 1.000 vojnika za pomoć u evakuaciji američkih građana iz Kabula, kao i Afganistanaca koji su radili za njih, dok je američka vlada rekla da će preuzeti kontrolu nad vazdušnim saobraćajem kako bi omogućila odlazak hiljada Amerikanaca.

Evakuisna većina diplomatskog osoblja

Zajedničko saopštenje State Departmenta i Pentagona nakon što su talibani ušli u glavni grad Afganistana potvrdilo je da će Sjedinjene Države u narednih 48 sati "proširiti svoju sigurnosnu prisutnost na gotovo 6.000 vojnika, a misija će biti u cijelosti posvećena tome i preuzimanju vazdušne kontrole".

Kasno u nedelju, 15. avgusta State Department je rekao da je svo osoblje američke ambasade sigurno evakuisano i da se sada nalazi na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price u psaopštenju je naveo da "kabulski aerodrom osigurava američka vojska".

Većina zapadnih diplomata napustila je Kabul, rekao je američki zvaničnik u ponedeljak, 16. avgusta dok su talibanski pobunjenici zauzeli afganistanski glavni grad.

"Mogu sa sigurnošću da kažem da je većina zapadnjačkog diplomatskog osoblja sada izvan Kabula", zvaničnik je rekao Reutersu. "Dio pomoćnog osoblja je ostao", rekao je ovaj zvaničnik.

Talibani su proglasili kraj rata u Afganistanu nakon što su preuzeli kontrolu nad predsjedničkom palatom u Kabulu, u vrijeme odlaska snaga predvođenih SAD-om i nastojanja zapadnih zemalja da u ponedjeljak 16. avgusta evakuišu hiljade svojih građana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG