Linkovi

Dvije optužnice za korupciju, pa na ljetni odmor


Tužioci Državnog tužilaštva na godišnje odmore odlaze sa dvije optužnice za korupciju, ali i sa formalnim greškama koje su dovele do oslobađajuće presude za jednog državnog službenika.

Na web stranici Tužilaštva BiH u rubrici vijesti za 2018. moguće je pronaći dvije optužnice koje Krivični zakon BiH tretira kao korupciju.

Statistika Suda BiH o presudama za korupciju 2004. - 30.06.2018.
Statistika Suda BiH o presudama za korupciju 2004. - 30.06.2018.

Rezultati su nešto bolji kada se pogleda statistika Suda BiH o izrečenim presudama u prvoj polovini 2018., a riječ je o postupcima pokrenutim ranijih godina.

Brojke pokazuju da je zbog korupcije pravosnažno osuđeno 13 osoba na ukupno 21 godinu, što je u prosjeku godina i po zatvora po osuđeniku.

Sarajevo: Carinicima zbog korupcije 10 godina zatvora i 12.000 maraka kazne

U Odjelu za korupciju i kriminal radi 19 tužilaca, navedeno je na stranici Tužilaštva BiH.

Pored koruptivnih krivičnih djela, u njihovoj nadležnosti su procesuiranje krivičnih djela poput porezne utaje, trgovine drogom, krijumčarenja ljudima…

Ko je optužen?

Javnost je obaviještena o optužnicama protiv uposlenice Ministarstva finansija BiH, te nekadašnjeg šefa Odjela za korupciju a danas suspendovanog tužioca Bože Mihajlovića.

Sanju Branković optužnica tereti da je radeći blagajničke poslove u Ministarstvu finansija BiH prisvojila gotovo 5.000 maraka.

Dok je Branković optužena za pronevjeru u službi, Mihajlović je suočen sa optužnicom za nesavjestan rad u službi usljed čega je, kako tvrde tužioci, došlo do krađe novca.

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Bože Mihajlovića​

Božo Mihajlović
Božo Mihajlović

Propusti u predmetu uzimanja mita

Ovaj učinak Tužilaštva BiH prati i propust tužioca zbog čega je Nedim Kulenović, kao šef Grupe za prinudnu naplatu u Regionalnom centru Banja Luka Uprave za indirektno oporezivanje, oslobođen krivice za primanje 7.000 maraka mita.

Optužnica je bila proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, a da Kulenović nije saslušan u istrazi, zaključak je Sudskog vijeća koje, kako su obrazložili, nisu imali drugu mogućnost već odbiti optužnicu.

Ovakav rad pravosuđa prati masovna korupcija u bosanskohercegovačkom društvu, dok su evropski zvaničnici stava da BiH nije mjesto u Evropskoj uniji sa trenutnim nivoom korupcije.

Cristian Ddan PrEDA: Sa trenutnim nivoom korupcije BiH ne može postati članica EU

Građani, pored nezaposlenosti, kriminal i korupciju smatraju jednim od najvećih problema u zemlji, pokazalo je nedavno istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta.

Advokatica Vasvija Vidović je ranije za Glas Amerike govorila o stanju u pravosuđu i onome što ona primjeti u sudnicama, dodavši da je na državnom nivou pravosuđa mali broj ozbiljnih koruptivnih predmeta.

Advokatica Vasvija Vidović o odnosu tužilaca prema poslu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Do konkursa za glavnog tužioca koji se očekuje u septembru, ovu poziciju, kao vršiteljica dužnosti, gotovo dvije godine obavlja Gordana Tadić.

Prezentujući rezultate rada članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća prošlog ​mjeseca, Tadić je saopštila da je aktivno 47 koruptivnih predmeta koji će se, kako tvrdi, rješavati u narednom periodu, odbijajući govoriti detaljnije.

XS
SM
MD
LG