Linkovi

Sarajevo: Carinicima zbog korupcije 10 godina zatvora i 12.000 maraka kazne


Sud BiH
Sud BiH

Pravosnažnom presudom Suda BiH pet carinika osuđeno je na ukupno deset godina zatvora i novčanu kaznu od 12.000 maraka zbog korupcije u Carinskoj ispostavi u Sarajevu, dok je šef ispostave na Aerodromu Sarajevo oslobođen, prenosi BIRN BiH.

Zoran Lončar, šef smjene u aerodromskoj Carinskoj ispostavi, osuđen je na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 2.000 maraka. Još jedan šef smjene, Mensur Mašetić, osuđen je na dvije godine zatvora i 2.000 maraka novčane kazne zbog primanja dara.

Carinici Maid Keč, Branka Tešić i Muhamed Hanjalić su proglašeni krivim za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi. Svi su osuđeni na po godinu i po zatvora, a dužni su platiti i po 2.000 maraka.

Carinici Emir Čaušević i Zijad Hadžifejzović ranije su postigli sporazum s Tužilaštvom BiH i njihovi su predmeti odvojeni od ostalih optuženih.

U presudi se navodi da su osuđeni u više navrata na Međunarodnom aerodromu Sarajevu, na linijama za Istanbul, Minhen i Beč, od putnika iz Kine, Turske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i BiH, uzimali mito kako im robu komercijalnog karaktera ne bi upućivali na redovnu carinsku proceduru.

U oko 70 osuđujućih tačaka optužnice, osuđeni su, kako je istakao sudija Mirko Božović, primali mito od 20 do 700 maraka.

Ovom presudom, šef ispostave na Aerodromu Sarajevo Vehid Sadiković oslobođen je krivice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG