Linkovi

USAID: Novih 11 grantova investicijskim projektima iz dijaspore: Na jednu marku podrške osam maraka investicija


USAID BiH grants diaspora
USAID BiH grants diaspora

Od 72 aplikacije njih 11 je izabrano za najbolje, te će im u sklopu realizacije aktivnosti ukupno biti dodijeljeno oko 406 000 KM bespovratnih sredstava. Visina povratne investicije koja se očekuje je 3 665 000 KM, stoji u saopćenju USAID BiH.

“U januaru smo imali priliku predstaviti 13 kompanija koje su dobile grant sredstva u okviru prvog javnog poziva. Izuzetno je važno da kroz naš rad znamo prepoznati dobre projekte, u kojima će naša podrška ima višestruke efekte. Primjećujemo i tri trenda – pojavu investitora koji sa poslom kreću od početka, zatim one koji ovdje proširuju svoju proizvodnju, te one koji su posebno fokusirani na povezivanje lokalnog tržišta sa međunarodnim tržištem”, kazao je Andrew Boegel, šef Odjela za ekonomski razvoj Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini.

“Ovih 11 novih korisnika grant programa praktično osigurava na jednu marku podrške osam maraka investicije. Riječ je o kompanijama koje dolaze iz devet gradova, investitorima koji dolaze iz dijasporskih zajednica širom svijeta, te pokazuju da postoji interes za ulaganja i doprinos ekonomskom razvoju zemlje“, zaključio je Boegel.

Iz USAID Projekta “Diaspora Invest” poručuju da je za septembar planirano raspisivanje i trećeg javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru ovog grant programa. Također, pozivaju sve zainteresovane investitore da se obrate Biznis centru bh. dijaspore za poslovno savjetovanje, izradu biznis planova i podršku pri registraciji i povezivanju sa poslovnim partnerima u domovini.

XS
SM
MD
LG