Linkovi

Mirovni projekat: Parlament BiH usvojio "Platformu za mir"


FOTO: PRO - Budućnost
FOTO: PRO - Budućnost

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u četvrtak 5. jula, usvojio je “Platformu za mir”, koja je nastala kao rezultat rada USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost širom BiH.

Dokument je kreiran je u formi deklaracije iz koje proizlaze konkretne aktivnosti, stoji u zvaničnom saopćenju ovog mirovnog projekta.

“Platforma za mir i njene odredbe direktno odgovaraju odredbama Strategije za proširenje EU, koja, iznad svega, zahtijeva stabilan okvir u kojem demokratija može istinski zaživjeti. Platforma je, stoga, alat na koji se možemo referisati i okvir koji ćemo koristiti kao dokaz za zajednički stav da Bosna i Hercegovina, ipak, može govoriti jednim glasom“, kaže ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac koja je Platformu stavila u parlamentarnu procedure, dodajući kako je ovo Ministarstvo “prepoznalo Platformu kao priliku da, zajedno sa svim ostalim institucijama vlasti, doprinese stabilizaciji prilika i povećanju stepena odgovornosti za poštivanje ljudskih prava.

Predsjedavajući PS BiH Mladen Bosić kazao je kako je značajno istaknuti potrebu da se svi zajedno uključe i pozovu na razumijevanje jedni drugih, na mir, koji nema i ne smije imati alternativu.

“Nema boljeg načina da upozori sve nas šta se sve može dogoditi ukoliko se svi ne uključimo da pozovemo na razumijevanje jedni drugih, na mir, i zato podržavam ovaj projekat i sve što radite na tom putu”, kazao je Bosić.

Poslanica u PS BiH Maja Gasal Vražalica ističe značaj usvajanja Platforme za mir na svim nivoima vlasti:

“Kroz usvajanje Platforme za mir, institucije BiH šalju poruku lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj javnosti da je BiH spremna i zrela da napravi transformaciju i postane zemlja-primjer istinskog pomirenja i dugoročnog i održivog mira i stabilnosti”.

‘Platforma za mir’ je nastala na terenu i nedvosmisleno svjedoči o tome da se svi slažemo kako je mir jedina moguća opcija i da ne postoji alternativa mirnom rješenju”, kaže Borislav Bojić, predsjedavajući Zajedničke komisije PS BiH za ljudska prava.

Poslanik u PS BiH Lazar prodanović kaže kako je “Platforma” dokument koji ima podršku kako nevladinog, tako i vladinog sektora:

“Pored nevladinih organizacija, udruženje žrtava rata, grupa mladih, građana, intelektualaca, vjerskih službenika, medija i ostalih aktera, mi poslanici možemo dati doprinos s naše strane usvajanjem Platforme i konkretnom podrškom mirovnim inicijativama. Ono što se dogodilo ne možemo promijeniti, ali možemo zraditi više na izgradnji istinskog mira u BiH da se nikada ništa slično ne ponovi”, kazao je Prodanović.

Pozadina

Platforma za mir je krunski dokument USAID-ovog projekta PRO-Budućnost. Ovaj dokument, kreiran u formi deklaracije, rezultat je intezivnog rada u više od 50 lokalnih zajednica u BiH, te u saradnji sa odgovarajućim ekspertima koji su svoje vrijeme i znanje stavili na raspolaganje projektu i građanima i narodima u našoj zemlji.

Platformu je 6. 6. 2017. godine usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, dok je, nedugo zatim, primila k znanju i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Platformu uskoro očekuje i usvajanje u PS BiH, što će biti korak koji će ne samo poslati važnu poruku lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj javnosti, nego će i postaviti temelje za svaki napredak i prosperitet svih ljudi u našoj zemlji.

Platformu su podržala i sva tri člana Predsjedništva BiH, zastupnici iz svih većih stranaka u PS BiH, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, više od 60 načelnika lokalnih zajednica u BiH i drugi.

Sumirano, ovaj strateški dokument šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima neće dogoditi, navodi se na web stranici koja objavljuje vijesti iz ovog mirovnog projekta.

XS
SM
MD
LG