Linkovi

Program za pomoć medijima na Balkanu


Sedam miliona dolara za razvoj online madija na Balkanu

Trogodišnji program vrijedan sedam miliona dolara koji za cilj ima razvoj online madija u Bosni i Hercegovini (BiH), Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji predstavljen je danas u Sarajevu.

"Program za pomoć medijima na Balkanu" kojeg je pokrenula Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa FHI 360 i Internews-om, fokusirat će se na razvoj nezavisnih medija, postizanje veće konkurentnosti medijskih kuća na lokalnom tržištu u vremenu digitalizacije, te osigurati resurse kako bi mediji postali održivi.

Voditelj projekta Davor Glavaš kaže kako je primarna ideja projekta podrška lokalnim medijima te razvoju njihove digitalne produkcije.

Davor Glavaš: Uspostaviti stalnu komunikacijsku platformu
Davor Glavaš: Uspostaviti stalnu komunikacijsku platformu

„Cilj je postizanje viših profesionalnih standarda, a pri tome mislim na uređivačku neovisnost, uređuvački integritet i na pridržavanje viših profesionalnih standarda u izvještavanju. Također, mislimo i na to da pomognemo medijima koji će ući na listu naših partnera i da u tome dosegnu dodatnu publiku, te da se iskoriste i dodatni izvori prihoda. Htjeli bismo organizirati neku vrstu stalne komunikacisjke platforme za razgovor o problemima koji su zajednički za sve medije“, kazao je Glavaš.

Crnogorski novinar, Željko Ivanović, istakao je značaj projekta za cijeli region, posebno jer se radi o razvoju digitalnih medija.

Željko Ivanović: Mediji su izloženi raznim pritiscima
Željko Ivanović: Mediji su izloženi raznim pritiscima

„Tržište je malo, a mediji su izloženi raznim pritiscima. Mediji koji su preživjeli diktaturu devedesetih, a teško uspijevaju da prežive demokratiju zadnjih godina, trebaju da se održe u ovakvih uslovima, pod političkim i ekonomskim pritiscima, da prežive i da vrše svoju misiju, a to je objektivno i istinito informisanje građana i javnosti o tome šta se događa u njihovim zemljama i regiji i svijetu“, navodi Ivanović.

Bh. novinar, Darko Novalić, smatra da dolazi bolje vrijeme kada je u pitanju u pitanju istraživačko novinarstvo i razvoj nezavisnih medija u BiH.

Dario Novalić: Nadam da će građani naučiti razliku između prave i lažne vijesti
Dario Novalić: Nadam da će građani naučiti razliku između prave i lažne vijesti

„Siguran sam da ćemo u narednim godinama, uz pomoć međunarodne zajednice, ponovo uspjeti napraviti prave medije koji će imati ozbiljne istraživačke tekstove. Sa druge strane, također se nadam da će građani BiH i drugih zemalja konačno naučiti razliku između prave i lažne vijesti, razliku između profesionalnih novinara i onih koji se samo zovu novinarima ili PR-ovi pojedinih političkih partija“, istakao je Novalić.

Američka ambasadorica u BiH, Maureen Cormack, podsjetila je kako su slobodni mediji u BiH i regionu pod raznim pritiscima, najviše od strane političkih struktura, te kako ovaj program upravo za cilj ima upravo njihovo osnaživanje i postizanje međusobne suradnje.

Maureen Cormack: Pomoći neovisnim medijima da koriste nove tehnologije
Maureen Cormack: Pomoći neovisnim medijima da koriste nove tehnologije

„Zbog toga smo ovaj program napravili i osmislili tako da njegov cilj bude, u narednih nekoliko godina, pomoći neovisnim medijima da koriste nove tehnologije, da ulaze u partnerstva vezana za reklamu i propagandu, te da jednostavno rade na izgradnji i formiranju publike koja ih prati, kao i na razvoju sadržaja kojeg emitiraju. Kroz ovaj program želimo pomoći istraživačkom novinarstvu i medijima, da zaista razviju vještine i znanje koje im je potrebno, jer smatramo da je njihova uloga u društvu značajna jer oni izvještavaju o onome što politički lideri i korumpirani građani rade, te da se o tome javno govori“, poručila je Cormack.

XS
SM
MD
LG