Linkovi

Program za pomoć medijima na Balkanu


Sedam miliona dolara za razvoj online madija na Balkanu
Sedam miliona dolara za razvoj online madija na Balkanu

Trogodišnji program vrijedan sedam miliona dolara koji za cilj ima razvoj online madija u Bosni i Hercegovini (BiH), Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji predstavljen je danas u Sarajevu.

"Program za pomoć medijima na Balkanu" kojeg je pokrenula Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa FHI 360 i Internews-om, fokusirat će se na razvoj nezavisnih medija, postizanje veće konkurentnosti medijskih kuća na lokalnom tržištu u vremenu digitalizacije, te osigurati resurse kako bi mediji postali održivi.

Voditelj projekta Davor Glavaš kaže kako je primarna ideja projekta podrška lokalnim medijima te razvoju njihove digitalne produkcije.

Davor Glavaš: Uspostaviti stalnu komunikacijsku platformu
Davor Glavaš: Uspostaviti stalnu komunikacijsku platformu

„Cilj je postizanje viših profesionalnih standarda, a pri tome mislim na uređivačku neovisnost, uređuvački integritet i na pridržavanje viših profesionalnih standarda u izvještavanju. Također, mislimo i na to da pomognemo medijima koji će ući na listu naših partnera i da u tome dosegnu dodatnu publiku, te da se iskoriste i dodatni izvori prihoda. Htjeli bismo organizirati neku vrstu stalne komunikacisjke platforme za razgovor o problemima koji su zajednički za sve medije“, kazao je Glavaš.

Crnogorski novinar, Željko Ivanović, istakao je značaj projekta za cijeli region, posebno jer se radi o razvoju digitalnih medija.

Željko Ivanović: Mediji su izloženi raznim pritiscima
Željko Ivanović: Mediji su izloženi raznim pritiscima

„Tržište je malo, a mediji su izloženi raznim pritiscima. Mediji koji su preživjeli diktaturu devedesetih, a teško uspijevaju da prežive demokratiju zadnjih godina, trebaju da se održe u ovakvih uslovima, pod političkim i ekonomskim pritiscima, da prežive i da vrše svoju misiju, a to je objektivno i istinito informisanje građana i javnosti o tome šta se događa u njihovim zemljama i regiji i svijetu“, navodi Ivanović.

Bh. novinar, Darko Novalić, smatra da dolazi bolje vrijeme kada je u pitanju u pitanju istraživačko novinarstvo i razvoj nezavisnih medija u BiH.

Dario Novalić: Nadam da će građani naučiti razliku između prave i lažne vijesti
Dario Novalić: Nadam da će građani naučiti razliku između prave i lažne vijesti

„Siguran sam da ćemo u narednim godinama, uz pomoć međunarodne zajednice, ponovo uspjeti napraviti prave medije koji će imati ozbiljne istraživačke tekstove. Sa druge strane, također se nadam da će građani BiH i drugih zemalja konačno naučiti razliku između prave i lažne vijesti, razliku između profesionalnih novinara i onih koji se samo zovu novinarima ili PR-ovi pojedinih političkih partija“, istakao je Novalić.

Američka ambasadorica u BiH, Maureen Cormack, podsjetila je kako su slobodni mediji u BiH i regionu pod raznim pritiscima, najviše od strane političkih struktura, te kako ovaj program upravo za cilj ima upravo njihovo osnaživanje i postizanje međusobne suradnje.

Maureen Cormack: Pomoći neovisnim medijima da koriste nove tehnologije
Maureen Cormack: Pomoći neovisnim medijima da koriste nove tehnologije

„Zbog toga smo ovaj program napravili i osmislili tako da njegov cilj bude, u narednih nekoliko godina, pomoći neovisnim medijima da koriste nove tehnologije, da ulaze u partnerstva vezana za reklamu i propagandu, te da jednostavno rade na izgradnji i formiranju publike koja ih prati, kao i na razvoju sadržaja kojeg emitiraju. Kroz ovaj program želimo pomoći istraživačkom novinarstvu i medijima, da zaista razviju vještine i znanje koje im je potrebno, jer smatramo da je njihova uloga u društvu značajna jer oni izvještavaju o onome što politički lideri i korumpirani građani rade, te da se o tome javno govori“, poručila je Cormack.

XS
SM
MD
LG