Linkovi

Nekadašnji vojnici blokirali granični prijelaz Bijača


Nekadašnji vojnici blokirali granični prijelaz Bijača
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Članovi Udruženja “Zaboravljeni branitelji” iz Ljubuškog danas su u podne, nezadovoljni odnosom federalnih organa vlasti prema demobilisanim borcima, blokirali autocestu prema graničnom prijelazu (GP) Bijača.

Kako su poručili, od blokade neće odustati sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, a to su javna objava registra boraca, šest KM po danu učešća u ratu bez diskriminirajućih odredbi iz važećeg zakona i ukidanje finansiranja boračkih udruženja na federalnom nivou.

Navodno, najavljene su blokade i drugih dionica puteva na području Federacije BiH.

Drago Grbavac iz Udruženja “Zaboravljeni branitelji” je kazao da će borci ostati ustrajni i dosljedni svojim zahtjevima koje su uputili federalnim vlastima.

„Nas su institucije FBiH natjerale na ovo. Blokirali smo GP Bijača, odnosno obje trake. Probali smo na razne načine doći do naših prava, međutim, gospoda iz Vlade FBiH nema sluha za nas”, rekao je Grbavac.

Istaknuo je da ne zna koliko će trajati blokada GP Bijača.

„Otprilike nas je ovdje 150. Svi znaju šta mi želimo. Lagali su nas 23. maja na sastanku u Sarajevu, gdje je sve bilo dogovoreno. Međutim, Salko Bukvarević je sada izradio svoj zakon i nije nas uključio u to, a rekao je da će to uraditi. Očekujemo da će i ovdje na nas slati pse i specijalce. Novčane kazne sigurno ćemo dobiti, ali na ovo smo prisiljeni”, rekao je.

Još jednom je zamolio građane BiH za razumijevanje.

„Nismo ovdje svojom voljom. Samo smo istrajni zbog ljudi u federalnim institucijama koji ne rade svoj posao, a primaju dobre plaće. Nikome od nas nije drago biti na ulici, smetati drugim ljudima. Samo želimo da nam javnost pomogne i prisili vlastodršce da konačno rade nešto”, zaključio je Grbavac.

Rubrike

XS
SM
MD
LG