Linkovi

Mitchell: SAD i EU zajedno žele reformisan Balkan na putu ka EU


Wess Mitchell, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Euroaziju
Wess Mitchell, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Euroaziju

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je da SAD i Evropska unija kao zajednički cilj imaju reformisan Balkan na putu ka Uniji.

Mičel je juče u govoru u sjedištu fondacije Karnegi za Evropu u Briselu rekao da, uprkos razlikama u mišljenju između SAD i Evropske unije, postoje mnoga pitanja koja ujedinjuju saveznike.

Amerika i Evropa imaju zajednički interes da svijet bude slobodan, da Rusija odgovara za aneksiju Krima, da prestanu upotreba hemijskog oružja i nepoštene kineske trgovinske politike, rekao je Mičel, prenosi Beta.

Među zajedničkim prioritetima, Mičel je naveo i da "Balkan bude reformisan i na putu ka EU", kao i da Rusija ne može da energetski ucjenjuje Evropu.

On je naveo da SAD sarađuju s EU oko Srbije i Kosova, kao i Bosne i Hercegovine i da su američke diplomate "satima bile na telefonu" posredujući s evropskim kolegama, između Atine i Skoplja u odlučujućim trenucima pregovora o rješavanju spora te dve države.

Amerika je "vrlo zadovoljna" što je došlo do sporazuma, dodao je Mičel.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG