Linkovi

Policija prijeti kaznama vozačima koji blokiraju saobraćajnice zbog cijena goriva


Vozači protestuju protiv cijena goriva, Banja Luka, 11. juni 2018.

Vozači su i u ponedjeljak u pojedinim dijelovima BiH zaustavili svoja vozila negodujući tako zbog cijena goriva.

Nije bilo današnje blokade raskrsnice na Marijin Dvoru u Sarajevu za razliku od jučer. Nema informacija da li je do blokade došlo nekoj drugoj lokaciji u gradu.

Vozači su u Banja Luci i danas zaustavili svoja vozila na jednom od kružnih tokova.

Portal Bljesak izvještava da je došlo i do blokade u Mostaru.

Dok stižu najave da će vozači ogorčeni cijenama goriva i u ponedjeljak blokirati saobraćajnice, sarajevska policija je zaprijetila da će takav potez biti kažnjen.

Cijene goriva u BiH u konstantnom su porastu, a danas su u odnosu na prvu sedmicu 2018. veće za oko 0,40 maraka. Trenutno, litra benzina i dizela košta oko 2,3 maraka.

Zbog toga, na nekoliko saobraćajnica u zemlji, vozači su u nedjelju na jedan zaustavili automobile i tako pokazali nezadovoljstvo cijenama goriva. Mediji su javili da su pod blokadom, pored Sarajeva, bile i saobraćajnice u Banja Luci, Prijedoru, Prnjavoru, Zenici, Visokom, Tuzli, magistralnom putu M-17...

U Banja Luci se traži da se litra goriva smanji na 1,50 - 1,70 maraka.

Za to vrijeme iz sarajevske policije kažu da će provjeriti vlasnike automobila kojima je jučer blokirana raskrsnica na Marijin Dvoru i da će biti „poduzete zakonom predviđene mjere”.

Saopštili su da će kažnjavati bilo kakvo, kako kažu, nezakonito blokiranje saobraćajnica.

I za danas je najavljeno da se automobili zaustave u 17 sati. Iskazivanje nezadovoljstva cijenama goriva na ovakav način započeto je u petak u Srbiji. Pozivi na zaustavljanje automobila na cestama dolaze sa društvenih mreža.

Video: Jutrošnja blokada saobraćajnica u Beogradu

Valove poskupljenja goriva u BiH u ovoj godini uzrokovao je i usvojeni Zakon o akcizama koji je na snazi od 1. februara, a oko kojeg je u Parlamentu BiH bilo mnogo spora.

Akcize na gorivo su povećane za 0,15 maraka po litri i došle su vrijeme dok još nije rasvijetljeno na koji način je potrošeno 7,7 milijardi maraka prikupljenih od akciza i putarina prethodnih godina.

Dodatne akcize na gorivo uslov su za BiH da dobije kredite stranih banaka kako bi se nastavila izgradnja cesta.

BiH spada u red zemalja sa izuzetno lošom putnom infrastrukturom. Do sada prikupljeni novac od akciza je zamrznut, jer ne postoji dogovor o raspodjeli između Vlade RS i FBiH.

Cijene goriva u drugim zemljama možete pogledati ovdje.

Vlasti se još nisu očitovale o eventualnoj mogućnosti smanjenja cijena goriva.

XS
SM
MD
LG