Linkovi

Policija prijeti kaznama vozačima koji blokiraju saobraćajnice zbog cijena goriva


Vozači protestuju protiv cijena goriva, Banja Luka, 11. juni 2018.
Vozači protestuju protiv cijena goriva, Banja Luka, 11. juni 2018.

Vozači su i u ponedjeljak u pojedinim dijelovima BiH zaustavili svoja vozila negodujući tako zbog cijena goriva.

Nije bilo današnje blokade raskrsnice na Marijin Dvoru u Sarajevu za razliku od jučer. Nema informacija da li je do blokade došlo nekoj drugoj lokaciji u gradu.

Vozači su u Banja Luci i danas zaustavili svoja vozila na jednom od kružnih tokova.

Portal Bljesak izvještava da je došlo i do blokade u Mostaru.

Dok stižu najave da će vozači ogorčeni cijenama goriva i u ponedjeljak blokirati saobraćajnice, sarajevska policija je zaprijetila da će takav potez biti kažnjen.

Cijene goriva u BiH u konstantnom su porastu, a danas su u odnosu na prvu sedmicu 2018. veće za oko 0,40 maraka. Trenutno, litra benzina i dizela košta oko 2,3 maraka.

Zbog toga, na nekoliko saobraćajnica u zemlji, vozači su u nedjelju na jedan zaustavili automobile i tako pokazali nezadovoljstvo cijenama goriva. Mediji su javili da su pod blokadom, pored Sarajeva, bile i saobraćajnice u Banja Luci, Prijedoru, Prnjavoru, Zenici, Visokom, Tuzli, magistralnom putu M-17...

U Banja Luci se traži da se litra goriva smanji na 1,50 - 1,70 maraka.

Za to vrijeme iz sarajevske policije kažu da će provjeriti vlasnike automobila kojima je jučer blokirana raskrsnica na Marijin Dvoru i da će biti „poduzete zakonom predviđene mjere”.

Saopštili su da će kažnjavati bilo kakvo, kako kažu, nezakonito blokiranje saobraćajnica.

I za danas je najavljeno da se automobili zaustave u 17 sati. Iskazivanje nezadovoljstva cijenama goriva na ovakav način započeto je u petak u Srbiji. Pozivi na zaustavljanje automobila na cestama dolaze sa društvenih mreža.

Video: Jutrošnja blokada saobraćajnica u Beogradu

Valove poskupljenja goriva u BiH u ovoj godini uzrokovao je i usvojeni Zakon o akcizama koji je na snazi od 1. februara, a oko kojeg je u Parlamentu BiH bilo mnogo spora.

Akcize na gorivo su povećane za 0,15 maraka po litri i došle su vrijeme dok još nije rasvijetljeno na koji način je potrošeno 7,7 milijardi maraka prikupljenih od akciza i putarina prethodnih godina.

Dodatne akcize na gorivo uslov su za BiH da dobije kredite stranih banaka kako bi se nastavila izgradnja cesta.

BiH spada u red zemalja sa izuzetno lošom putnom infrastrukturom. Do sada prikupljeni novac od akciza je zamrznut, jer ne postoji dogovor o raspodjeli između Vlade RS i FBiH.

Cijene goriva u drugim zemljama možete pogledati ovdje.

Vlasti se još nisu očitovale o eventualnoj mogućnosti smanjenja cijena goriva.

XS
SM
MD
LG