Linkovi

BiH

Zakonom o akcizama do stotina miliona novih zaduženja


Ulaz na autoput kod sela Johovac
Ulaz na autoput kod sela Johovac

Nakon što su u konačnici usvojene zakonske izmjene o akcizama, međunarodne finansijske institucije spremne su izdvojiti kreditni i bespovratni novac za infrastrukturne projekte.

Ranije je bilo stopirano 200 miliona eura kredita i bespovratnih 46 miliona eura. To je novac koji je planiran za Bosnu i Hercegovinu (BiH), a namijenjen je za četiri infrastrukturna projekta – izgradnju tri dionice autoputa i modernizaciju Luke u Brčkom.

Ovaj kredit i bespovratni novac prvobitno je bio blokiran zbog nepristupanja BiH Transportnoj zajednice jugoistočne Evrope.

Uslov su bile i zakonske izmjene koje se odnose na povećanje cestarine i akciza, kazao je ranije Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH
Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH

Zakon o akcizama je usvojen jutros u četiri sata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nakon maratonske sjednice, osam polusatnih pauzi, odugovlačenja i neprimjerenog ponašanja. Rezultat glasanja - 22 za i 20 protiv.

Protiv su usvajanja su bile poslanici iz opozionih stranaka – Saveza za promjene, Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Nezavisnog bloka.

Saga o akcizama je trajala tokom cijele ove godine, a do usvjanja je došlo nakon više ranijih bezuspješnih pokušaja i najnovijih izmjena.

Parlamentarna rasprava trajala do jutarnjih sati
Parlamentarna rasprava trajala do jutarnjih sati

U sklopu posljednjih zakonskih izmjena, za 0.15 maraka po litru se povećavaju cestarine, a akcize povećavaju na biogorivo i biotečnosti u iznosu 0.30 KM po litri.

U pojašnjenju Zakona se navodi da izgradnja cesta i autocesta nesumnjivo utječe na razvoj gradova i da je to „mamac” za investitore. Neutemeljenim, kako se obrazlaže, da se radi o udaru na stanovništvo.

Međutim, takvog stava nisu opozioni poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, smatrajući da će to dovesti i do drugih poskupljenja u državi.

Vlast očekuje i da će se akcizama na biogorivo i biotečnosti smanjiti zloupotrebe ovim naftnim derivatima na tržištu BiH. Biodizel se prodaje kupcima umjesto dizel goriva, čime su vrši obmana potrošačam, navodi se u obrazloženju Zakona.

Povećanja po osnovu cestarine i akciza dolaze u trenutku dok nije rasvijetljeno na koji način je potrošen ranije prikupljeni novac iz tih izvora. Radi se o najmanje 7,7 milijardi maraka, a istragu radi Istražna komisija formirana pri Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema zastupnici Aleksandri Pandurević, transparentnost potrošnje novca od cestarina i akciza ne garantira nije novo zakonsko rješenje.

Trenutno, BiH raspolaže sa nešto više od 200 kilometara autoputa, što je najmanje u odnosu na regiju.

Međunarodne institucije i diplomatska predstavništva u BiH su svjesni da je riječ o nepopularnim, ali i potrebnim mjerama.

Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH
Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH

Američka ambasadorica u BiH, Maureen Cormack, ranije je kazala da ljudi u BiH moraju biti svjesni da imaju najgore ceste, ali i da političari trebaju objasniti narodu kako će novac biti potrošen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG