Linkovi

Američka delegacija o važnim temama razgovarala sa članovima Predsjedništva BiH


Posjeta američke delegacije Predsjedništvu BiH, Sarajevo, 6. juni 2018.
Posjeta američke delegacije Predsjedništvu BiH, Sarajevo, 6. juni 2018.

O sadržaju sastanka visoke delegacije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem javnost je informisana putem saopćenja iz Predsjedništva BiH.

Uz ambsadoricu SAD-a Maureen Cormack, delegaciju su činili William Barkley, direktor za evropske poslove Vijeća nacionalne sigurnosti SAD i zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Matthew Palmer.

Teme sastanka ticale su se izmjena Izbornog zakona BiH, terorizma i ekstremizma, reformi, kao i migranata.

Naglašeno je kako je potrebno iznaći rješenje po pitanju izmjena Izbornog zakona BiH.

Razgovori bez jasnog dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH

Delegacija SAD o važnim stvarima razgovarala sa članovima Predsjedništva BiH, Sarajevo, 6. juni 2018.
Delegacija SAD o važnim stvarima razgovarala sa članovima Predsjedništva BiH, Sarajevo, 6. juni 2018.

BiH može računati i na punu podršku SAD u jačanju bosanskohercegovačkih institucija i vladavine prava u zemlji, rekao je Barkley.

SAD su zadovoljne načinom na koji sarađuje sa BiH po pitanju terorizma i esktremizma, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Također, bilo je riječi i o humanom prihvatu izbjeglica i migranata koji se nalaze u BiH, te o jačanju kapaciteta za registraciju.

Barkley je saopštio da se i ovom posjetom šalje snažna poruka o zainteresovanosti SAD za BiH i njenom daljem evropskom putu.

Treći član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je danas boravio u posjeti Beogradu, a u njegovo ime je prisustvovao savjetnik Zoran Đerić

XS
SM
MD
LG