Linkovi

Priznanje Vlade SAD-a institucijama u BiH zbog pomoći u hapšenju i izručenju Mirsada Kandića


Priznanja su uručili otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH, Paul Horowitz i rezidentni predstavnik FBI, John Bivon.
Priznanja su uručili otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH, Paul Horowitz i rezidentni predstavnik FBI, John Bivon.

U saopštenju Ambasade SAD-a u BiH stoji da su zahvalnice uručene uposlenicima Ministarstva vanjskih poslova BiH, Granične policije, Tužilaštva BiH, Službe za odnose sa strancima i SIPA-e.

U svom obraćanju, otpravnik poslova Horowitz pohvalno je govorio o sigurnosnim agencijama i institucijama nadležnim za provođenje zakona zbog njihove odlične međusobne suradnje i koordinacije, kao i saradnje sa Vladom SAD.

Gospodin Horowitz, navodi se u saopštenju, istakao je da borba protiv terorizma može biti uspješna samo uz zajednički rad.Kandića su u ljeto prošle godine uhapsile policijske agencije u BiH,a SAD-u je pod velom tajne izručen zadnjeg dana oktobra 2017.

Pet tačaka optužnice terete Kandića za materijalnu podršku Islamskoj državi i jedna tačka za zavjeru.

SAD je napustio 2013. godine, kada se pridružio Islamskoj državi i radio na regrutaciji i širenju propagande, kažu američki zvaničnici.

Kandić se sada u SAD-u suočava sa mogućnošću doživotne zatvorske kazne, kazao je William Sweeney, šef kancelarije Federalnog istražnog biroa (FBI) u New Yorku.

On je rekao i da je Kandić pomagao Jakeu Bilardi, 18-godišnjem državljaninu Australije, koji je 2015. godine poginuo u samoubilačkom napadu zapadno od Baghdada.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je ranije da je izručenjem Kandića u SAD obavljen složen posao. On je kazao da se Kandić skrivao u BiH sve do 4. jula ove godine, kada je uhapšen u Sarajevu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG