Linkovi

BiH

Projekat OSCE-a i Ambasade Italije: Nova pomoć BH zvaničnicima u obračunu sa korupcijom


Saradnja OSCE-a i Republike Italije sa Agencijom za prevenciju korupcije u BiH
Saradnja OSCE-a i Republike Italije sa Agencijom za prevenciju korupcije u BiH

Ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini i Misija OSCE-a u BiH pokrenule su novi projekt koji, između ostaloga, ima za cilj razmjenu iskustava u borbi protiv korupcije između BiH i Italije te načinima procesuiranja tih pojava, a vrijednost projekta je 30.000 eura.

Kako je istaknuto, korupcija predstavlja suprotnost dobrom upravljanju i vladavini zakona, a to je ujedno i pogubna prijetnja koja podriva demokratske principe kao i dugoročnu stabilnost te smanjuje nivo povjerenja javnosti u izabrane dužnosnike.

Zbog toga je borba protiv korupcije za Misiju OSCE-a jedna od osnovnih prioriteta, naglasio je na pres-konferenciji tokom predstavljanja projekta šef Misije Bruce Berton, dodajući da će ovaj projekat omogući djelotvornu koordinaciju rada zvaničnika zakonodavnih i izvršnih tijela na svim nivoima vlasti te poboljšati razumijevanje nadležnosti i odgovornosti.

– Borba protiv korupcije dugoročan je proces koji zahtijeva angažman svih segmenta društva – kazao je Berton, izražavajući nadu da će se uz političku volju, međuinstitucionalnu saradnju te pravilan angažman građana osigurati stvaranje otpornog i efikasnog sistema borbe protiv korupcije.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi najavio je da će delegacija stručnjaka iz BiH otići u posjetu Italiji kada će biti upriličen niz sastanaka među kojima je i onaj s talijanskim parlamentarcima te predstavnicima talijanske Antikorupcijske agencije i lokalnim agencijama za borbu protiv korupcije.

Također, specijalna predstavnica OSCE-a za borbu protiv korupcije Paola Severino doputovat će u BiH gdje će razgovarati s predstavnicima lokalne vlasti, a BiH bi trebao posjetiti i talijanska parlamentarka Francesca Businarolo koja je dala doprinos za izradu zakon o zviždačima (prijaviteljima korupcije).

Minasi je kazao da su na ove susrete pozvani predstavnici svih nivoa vlasti te je izrazio očekivanje da će odazvati tom pozivu posebno naglasivši da je borba protiv korupcije borba za ljudska prava i prava građana koje nema u društvu nagriza korupcija.

– Uspješna borba protiv korupcije zahtijeva uključenje cijelog sistema i ona mora biti efektivna. U taj proces trebaju biti uključeni građani, parlamentarci, izvršna vlast, sudije i tužioci – istaknuo je Minasi.

Izrazio je nadu da će uskoro biti usvojene izmjene Zakona o krivičnom postupku što je nazvao neophodnim u smislu zaštite pravne sredine koja dozvoljava procesuiranje velikih krivičnih djela uključujući i korupciju.

Budući da su novinari danas ukazali na manjak političke volje kada je u pitanju procesuiranje ovih djela, Berton i Minasi ponovili su da predstavnici međunarodne zajednice u BiH mogu samo pomoći u borbi protiv korupcije, ali probleme moraju rješavati predstavnici bh. vlasti.

Glavni partner u ovom projektu koji se tiče borbe protiv korupcije je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) BiH čiji će rad na svim nivoima vlasti biti poboljšan.

Kako je istaknuto ovakva agencija u Italiji je nova, ali ona ima mnogo veće ovlasti u smislu procesuiranja koruptivnih djela, dok bh. agencija predstavlja preventivno tijelo koje ne može direktno procesuirati krivična djela.

Kao veliki problem u ovoj oblasti danas je istaknuto usklađivanje zakona u smislu različitih nivoa vlasti te je važno harmonizirati pravni okvir kako bi se oni dosljedno primjenjivali, a jedna od poruka ovog projekta bit će i poziv građanima da govore o problemu korupcije i prijave krivična djela koja se tiču korupcije.

BERTON: Uspjeh će biti kada budemo mogli nekog na visokoj funkciji optužiti i osuditi
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG