Linkovi

Korupcija i neefikasnost pravosuđa ključni izazovi za sigurnost BiH


Sarajevo, 05.04.2018
Sarajevo, 05.04.2018

Kada su ga gosti iz pododbora za sigurnost Evropske Komisije pitali o ključnim izazovima za Bosnu i Hercegovinu, Ministar sigurnosti BiH govorio je o korupciji.

Ovo je navedeno u saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH koje je distribuirano medijima nakon sastanka.

Ministar Mektić je, stoji u saopštenju, istakao "opredjeljenost Ministarstva sigurnosti BiH da bude dio evropskog sigurnosnog sistema te naglasio izuzetnu dobru saradnju se evropskim institucijama i agencijama. Posebno se osvrnuo na borbu protiv radikalizacije te nasilnog ekstremizma i terorizma.

Mjere koje poduzimamo u ovoj oblasti rezultirale su činjenicom da već četiri godine nismo imali nijedan teroristički incident u BiH“, naglasio je Mektić, te upoznao sa započetim projektima prevencije i deradikalizacije. Naglasio je da se BiH u posljednje vrijeme suočava sa sve većim problemom ilegalnih migranata čiji je broj povećan za čak 500 odsto te istakao da je neophodan veći angažman i uključenost Evropske unije za zaustavljanje ovih tokova."

Govoreći o ključnim izazovima u BiH, Mektić je posebno istakao raširenu korupciju, kojoj pogoduje nespremnost političkih elita da se suprotstave ovoj pojavi te neefikasnost pravosuđa u procesuiranju ovih krivičnih djela.

XS
SM
MD
LG