Linkovi

IZETBEGOVIĆ NA SUMMITU EU: Svoje probleme želimo riješiti a ne izvesti u EU


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na summitu u Sofiji
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na summitu u Sofiji

"Svojim proširenjem na Zapadni Balkan EU ne želi da „uvozi“ nove probleme, a mi ne želimo da postanemo članice EU da bismo „izvezli“ naše probleme u EU.", stoji u govoru prvog čovjeka BH Predsjedništva koji je poslat medijskim redakcijama u BiH:

"U ime Bosne i Hercegovine, želim pozdraviti Deklaraciju Samita i ponoviti da joj se Bosna i Hercegovina pridružuje. Veoma je važno da s ovog samita pošaljemo snažnu poruku kojom se potvrđuje evropska perspektiva za cijelu regiju zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina pozdravlja pokretanje konkretnih inicijativa za poboljšanje infrastrukturne povezanosti, kao i povezanosti među ljudima. Cijenimo kontinuirani angažman EU na jačanju političkih i ekonomskih veza, kako između EU i regije zapadnog Balkana, tako i unutar regije. Bosna i Hercegovina је dala svoj doprinos poboljšanju tih veza poduzimanjem niza aktivnosti na provođenju prioritetnih mjera u okviru priprema za ovaj samit.

Bosna i Hercegovina je posvećena regionalnoj saradnji u oblasti ekonomskog, infrastrukturnog, energetskog i sigurnosnog povezivanja – kroz mehanizme poput Berlinskog procesa i Agende za povezivanje. Vidimo to kao put za izgradnju povjerenja, unapređenje odnosa i stvaranje opipljive ekonomske dobrobiti naših građana.

Zalažemo se za pronalaženje obostrano prihvatljivih rješenja za sva otvorena pitanja i bilateralne sporove. Pozitivan primjer naših napora je zaključivanje Sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

Bosna i Hercegovina pozdravlja novu Strategiju za Zapadni Balkan koju je Evropska komisija objavila 6. februara 2018. godine. U toj strategiji mi se posebno dojmila rečenica u kojoj se kaže: „Svakodnevni život na Zapadnom Balkanu treba postepeno približiti životu unutar Evropske unije.“ Razmislite o tome na trenutak. Proces pristupanja EU je najdjelotvorniji pokretač transformacije naših država, društava i ekonomija, u cilju dostizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentnih tržišnih ekonomija i povećanja ekonomskog rasta i razvoja.

Bakir Izetbegović i Andrej Plenković na summitu u Sofiji
Bakir Izetbegović i Andrej Plenković na summitu u Sofiji

Naši građani nam govore da je dostizanje evropskih standarda za njih prioritet. Oni žele da kvalitet roba i usluga, kvalitet hrane, zraka i vode i kvalitet infrastrukture budu jednako dobri kao u EU. Žele da vožnja od 580 kilometara od Sarajeva do Sofije traje jednako kao i vožnja od Varšave do Berlina: 5 umjesto 10 sati. Taj cilj ćemo postepeno i postići provedbom planova poput Agende za povezivanje.

Bosna i Hercegovina je odlučna da održi pozitivan zamah započet u oktobru 2014. godine i da nastavi s reformama i napretkom u procesu pristupanja EU. Imamo dva ključna konkretna cilja u tom pogledu: dobijanje kandidatskog statusa do kraja 2018. godine i otvaranje pregovora što je prije moguće nakon dobijanja kandidatskog statusa. Da bismo te ciljeve ostvarili, potrebno je da Evropska komisija do novembra 2018. godine objavi svoje mišljenje o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Zahvalni smo institucijama i državama članicama EU na kontinuiranoj podršci koju pružaju procesu našeg pristupanja EU. Nadamo se da će se ta podrška EU nastaviti i ubuduće, posebno u postupku stjecanja kandidatskog statusa do kraja 2018. godine.

Da bi proces proširenja imao potrebnu podršku unutar EU, mi u regiji moramo raditi na tome da našim prijateljima u Evropi jasno artikuliramo koje su to koristi i vrijednosti koje će naša integracija u EU donijeti Evropi u cjelini. Radi se o dvosmjernoj ulici. Da bi postojali obostrani interes i entuzijazam, moraju postojati i uzajamne koristi. Svojim proširenjem na Zapadni Balkan EU ne želi da „uvozi“ nove probleme, a mi ne želimo da postanemo članice EU da bismo „izvezli“ naše probleme u EU. Želimo iskoristiti mehanizme iz procesa pristupanja EU kako bismo te naše probleme riješili, dostigli evropske standarde i dali doprinos stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Evrope.

Danas ovdje potvrđujemo da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Postizanje tog cilja dalo bi novu energiju osnivačkoj viziji Evropske unije – viziji Evrope ujedinjene u miru, prosperitetu i raznolikosti. To je ujedno i najbolji način da postignemo trajnu stabilnost, sigurnost i prosperitet Zapadnog Balkana. Bez obzira s koliko izazova se suočili, bez obzira na koliko prepreka naišli, moramo istrajati na tom putu. Alternative nema!" navodi se u govoru Bakira Izetbegovića na summitu u Sofiji.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH
Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH

XS
SM
MD
LG