Linkovi

Pismo intelektualaca iz BiH zvaničnicima EU: Učinite da se Srbija i Hrvatska ne miješaju u pitanja BiH


Ilustracija
Ilustracija

U pismu se izražava duboka zabrinutost zbog političkog stanja u BiH.

Delegacija Bosna i Hercegovina na samit EU – Zapadni Balkan danas u Sofiji dolazi u izuzetno lošoj poziciji u procesu integrisanja, koji je već mjesecima u zastoju.

Još uvijek se čeka mišljenje Evropske komisije o odgovorima na Upitnik, što je temelj za procjenu da li država može dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

Već sada je izvjesno da će čekanje od februara, kada je Upitnik zvanično predat nakon popunjavanja dužeg od godinu dana, biti produženo, odnosno da će Brisel uputiti veliki broj dodatnih pitanja.

Zbog nezadovoljstva napretkom BiH, političkom situacijom u zemlji ali i zbog miješanja drugih država u unutrašnje stvari BiH, grupa nezavisnih bh. intelektualaca i novinara, uputila je pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku te predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru.

Na taj način izražavaju duboku zabrinutost zbog "političkog stanja u BiH, tolerisanja aktuelnih nacionalističkih politika i zbog višedecenijskih nasrtaja na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine".

Jedan od potpisnika pisma, fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, upravo naglašava potrebu prekida upliva drugih država u čisto unutrašnje stvari države BiH.

"Ovim pismom želimo postići da BiH bude ravnopravna zemlja a ne pastorče koje drugi obrađuju, umivaju, dotjeruju. Da se dokazuje kao ravnopravna, suverena, samostalna, sa vlastitim dostojanstvom. Dođe neko iz Rusije, iz Turske, iz Srbije, iz Hrvatske... i govori šta i kako mi trebamo i moramo raditi ovdje. Pri tome se stavljaju se na jednu stranu. Neka oni dolaze prijateljski ali bh. političari moraju razgovarati na ravnopravnoj osnovi. Ne treba se svađati ali mora se pokazati državni suverenitet a saradnja mora biti na ravnopravnoj osnovi", kaže fra Mile Babić.

Fra Mile Babić: Tražimo da BiH bude ravnopravna zemlja a ne pastorče
Fra Mile Babić: Tražimo da BiH bude ravnopravna zemlja a ne pastorče

U otvorenom pismu čelnicima institucija EU takođe se navodi: "Od vas tražimo da svojim autoritetom i sa stanovišta EU legislative, utječete na predstavnike Hrvatske, kao članice Evropske unije, te na predstavnike Srbije, kao zemlje koja je u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, da se prestanu miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. Odnosno, da konačno prekinu kontinuirane višedecenijske nasrtaje na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, zbog čega posljedice trpe svi građani Bosne i Hercegovine bez obzira na vjersku, etničku ili bilo koju drugu pripadnost".

"Naš zahtjev, iako smo svjesni da na to ne možete uticati na isti način kao kod Hrvatske i Srbije, jednako se, u smislu miješanja u unutrašnja pitanja u BiH, odnosi i na Rusiju i Tursku. BiH se odlučila za članstvo u Evropskoj Uniji a ne za članstvo u nekim drugim, euroazijskim asocijacijama", stoji u pismu grupe intelektualaca i novinara, koje je upućeno nekoliko sati pred Samit u Sofiji EU - Zapadni Balkan.

Zbog ni malo povoljne političke situacije u BiH, potpisnici otvorenog pisma traže jasne i hitne smjernice, sa definisanim rokovima i sankcionišućim odredbama prema aktuelnim bosanskohercegovačkim vlastima, koje bi dolazile od najviših funkcionera i institucija, kao što su: Evropski parlament, Evropsko vijeće i Evropska komisija. Pri tome posebno upozoravaju da nisu usvojene izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čime kako navode, bh. političari dovode zemlju na "ivicu političkog haosa i anarhije".

Za zastoj Bosne i Hercegovine u reformama odnosno u pristupanju EU, odgovorni su bh. lideri ali, kako je nedavno u intervjuu za Radio Slobodna Evropa izjavio politički analitičar i viši saradnik Vijeća Centra za politiku demokratizacije iz Berlina, Bodo Weber, plan Evropske unije prema BiH doživio je krah, što moraju priznati i čelnici evropske zajednice.

Kao glavne kočničare Weber je označio Dragana Čovića i Milorada Dodika, lidere Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Potpisnici pisma upućenog čelnicima evropskih institucija su: Esad Bajtal, Nerzuk Ćurak, Nermina Mujagić, Asim Mujkić, Esad Duraković, Goran Kovačević, Zlatko Hadžidedić, Drago Bojić, Mile Babić, Dino Mustafić, Zlatko Dizdarević, Dragan Bursać, Srđan Šušnica, Haris Ljevo, Armin Aljović, Srđan Puhalo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG